четвъртък, 21 март 2019 г.

Медена торта за Тодоровден


За моите именяци  направих тази медена торта.След 2 дни отлежаване в хладилника стана неустоимо вкусна!С лек крем,сладко от вишни и медени блатове.


Продукти за блатовете:
2 яйца
150 гр. захар
2 супени лъжици мед
 50 мл. прясно мляко, 1 ч.л. сода 
50 гр.разтопено  масло 
около 500 гр. брашно

Крем:
2 кофички заквасена сметана-800гр.
1 кутия карамелено мляко
250 гр. маскарпоне

сладко от вишни 

Приготвяне:

Разбийте с тел  яйцата и захарта и към тях добавете  млякото, меда, содата и маслото. Тази смес изсипете в тенджера и сложете на котлона да заври на тих огън, като непрекъснато бъркате. Сместа е готова, щом започне да променя цвета си към карамелен.




Охладете и с нея замесете меко нелепнещо тесто с брашното.Аз разделих на 5 топки,като всяка разточих на тънка кора около 26-28 см.Ако  трудно се точи може леко да се поръси с брашно и точилката също.


Корите разточих върху лист пекарска хартия за по-лесно пренасяне.Фурната се пуска да загрява на 180 градуса.Разточения лист заедно с хартията сложих в тавата от фурната  на средна решетка.Блатовете се пекът много бързо,така че ги наблюдавайте-около 5-8 минути.

Идеята за блатовете взех от тук.При мен брашното беше в по-малки количества-около 500 гр.
Още докато са топли  ,блатовете се изрязват с ринга от формата-при мен 26 см.Остатъците се оставят да изсъхнат и се смилат в бленедра.С тях поръсих тортата.

И сега приготвяне на крема:


В купа се изсипват сметаните и маскарпонето и се бъркат  с тел.Карамеленото мляко се разбърква с вилица както е в купията и по малко се сипва в купата.Може да се добави пудра захар ако е нужно.
На дъното на формата се слага един първия блат.

Покрива се с крем.


Разнася се равномерно и се покрива със следващ блат.Върху два блата сложих вишни от сладко.Завършва се  с крем и тортата се прибира в хладилника за една нощ.
След като се охлади се сваля ринга и  тортата  се премества в подходяща чиния.Отгоре и отстрани се покрива с трохи от изрязаните блатове.



Прибира се отново в хладилника за няколко часа и чак тогава се реже.


Стана перфектната торта!





2 коментара: