понеделник, 22 април 2019 г.

Козунак с локум



Много сполучлива рецепта и я препоръчвам.


Продукти:

1 кг и малко брашно за козунак - тип 500-ползвах на София Мел
 5 яйца - единия жълтък се запазва за намазване
 220 гр захар
 250 мл прясно мляко 
80 г краве масло -разтопено
80 мл слънчогледово олио
1/2 капсула лимонова есенция
кора от лимон и портокал 
1 пак. ванилия на прах 
1 щипка сол 

1 кубче прясна мая - 40 гр.
1 с.л. захар 
1 с.л. брашно

3 кутии различни локуми,нарязани на дребно и оваляни в пудрата захар от кутийката.
Приготвяне:

Първо в купичка се натрошава маята,прибавя се захарта и брашното и малко топла вода да стане на каша.Оставя се покрита на топло докато шупне.
Разтопявам маслото и го събирам с олито.
В купата на миксера сложих половината брашно,4 яйца и 1 белтък,млякото,половината мазнина,есенциите и щипка сол.Поразбих леко с миксера и добавих шупналата мая.Прибавям по малко от брашното и тестото се замесва.Ползвам миксер с бъркалки за тесто докато може да меси.След това доомесвам с брашно и с намазнени ръце започвам да меся и да прибавям по малко от останалата мазнина.След като се усвои мазнимана правя на топка цялото тесто и оставям в съд с капак или фолио да втасава.Напоследък слагам в студена затворена фурна да втасва.Времето ще е около час и половина.
Изваждам върху намазнен плот тестото и разделям за две топки.
Всяки разделям на по 3 и оформям на фитили.След това ги разтягам на ширина и поръсвам с локум.



Навивам на руло и леко усуквам.Сплитам на  плитка и премествам във форма.Ползвах кръгла за кекс,която намазних 



и правоъгълва ,която покрих с хартия.



Така оставих козунацита да втасат повторно.След като втасаха ,намазах с разбит жълтък с 1 лъжица олио и 1 лъжица прясно мляко.Поръсих със захар и филирани бадеми.
Пекох на 180градуса 30-40 минути на най-долно ниво на печката върху скара.


Толкова вкусна коричка придобиха,че не можах да им устоя и си чупнах.

И конци си имаха и ароматни станаха.

С локум са ми любими и на моите хора също.



Весели празници и да ви е сладко!



2 коментара: