Много сполучлива рецепта и я препоръчвам.
Продукти:
1 кг и малко брашно за козунак - тип 500-ползвах на София Мел
5 яйца - единия жълтък се запазва за намазване
220 гр захар
250 мл прясно мляко
80 г краве масло -разтопено
80 мл слънчогледово олио
1/2 капсула лимонова есенция
кора от лимон и портокал
кора от лимон и портокал
1 пак. ванилия на прах
1 щипка сол
1 кубче прясна мая - 40 гр.
1 с.л. захар
1 с.л. брашно
3 кутии различни локуми,нарязани на дребно и оваляни в пудрата захар от кутийката.
Приготвяне:
Първо в купичка се натрошава маята,прибавя се захарта и брашното и малко топла вода да стане на каша.Оставя се покрита на топло докато шупне.
Разтопявам маслото и го събирам с олито.
В купата на миксера сложих половината брашно,4 яйца и 1 белтък,млякото,половината мазнина,есенциите и щипка сол.Поразбих леко с миксера и добавих шупналата мая.Прибавям по малко от брашното и тестото се замесва.Ползвам миксер с бъркалки за тесто докато може да меси.След това доомесвам с брашно и с намазнени ръце започвам да меся и да прибавям по малко от останалата мазнина.След като се усвои мазнимана правя на топка цялото тесто и оставям в съд с капак или фолио да втасава.Напоследък слагам в студена затворена фурна да втасва.Времето ще е около час и половина.
Изваждам върху намазнен плот тестото и разделям за две топки.
Всяки разделям на по 3 и оформям на фитили.След това ги разтягам на ширина и поръсвам с локум.
Навивам на руло и леко усуквам.Сплитам на плитка и премествам във форма.Ползвах кръгла за кекс,която намазних
и правоъгълва ,която покрих с хартия.
Така оставих козунацита да втасат повторно.След като втасаха ,намазах с разбит жълтък с 1 лъжица олио и 1 лъжица прясно мляко.Поръсих със захар и филирани бадеми.
Пекох на 180градуса 30-40 минути на най-долно ниво на печката върху скара.
Толкова вкусна коричка придобиха,че не можах да им устоя и си чупнах.
И конци си имаха и ароматни станаха.
С локум са ми любими и на моите хора също.
Весели празници и да ви е сладко!
Чудесни са, Живе!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Веси!
ОтговорИзтриване