неделя, 12 май 2019 г.

Великденска погача





След козунаците беше ред и на погачата.Тя пък стана толкова вкусна...



Продукти:
500-600 гр. брашно
20 гр. прясна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
250 мл. топло прясно мляко
3 яйца и 1 белтък
2 с.л. олио
1/2 с.л. оцет
100грама разтопени-мас и масло заедно
за намазване 1 жълтък +1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко
Приготвяне:
Маята се разтваря със захарта ,2 с.л. брашно и хладка вода до получаване на кашичка-оставя се да шупне.
В купа се сипват половината брашно,солта,млякото яйцата и останалите продукти,както и шупналата мая.Аз размесвам всичко с миксер и бъркалки за тесто.По малко сипвам от останалото брашно докато започне да се отделя от купата.Изваждам и доомесвам.
Разделих на 8 топки .Взимам едно топче тесто,разточвам и намазвам леко с мазнина.Отгоре слагам втора,мажа,трета и пак мажа.След четвъртата не мажа.Така и с останалите топчета тесто.Разточвам цялата топка тесто на правоъгълник  и навивам на руло.Получават се общо 2 четирипластови рула.Режа на триъгълници



и подреждам в тава покрита с хартия ,като слагам краищата слагам в средата.



Оставям да втаса в студена фурна покрита с кърпа.След като втаса я намазвам с отделения жълтък.


Пека в загрята фурна на 180 градуса.



Пече се до приятен загар и  суха клечка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар