Много вкусен хляб,особено намазан с масло и шарена сол.
Продукти:
1/2 кубче мая
1 1/2 ч.л. сол
1/2ч.л. захар
400мл. вода
2 с.л. олио
800гр. брашно
Приготвяне:
Маята се натрошава в чаша ,добавя се захарта,2 лъжици брашно и малко хладка вода.Прави се на кашичка и се оставя да се активира.В купа се слага част от брашното и останалите продукти плюс активираната мая.Разбива се с бъркалки за тесто и се прибавя по малко от брашното.Омесва се и се оставя да втаса в леко набрашнена купа и се покрива с капак.
След като тестото е втасало се разделя на 4 и се оформят фитили ,коита се нареждат в тава покрита с пекарска хартия.
Отново се оставят да втасат .Леко се набрашняват и се покриват с кърпа.След като втасат се правят по 3 разреза на всяко .
Пекат се на 170 градуса около 30-40 минути.
Слагат се на решетка и се покриват с кърпа,за да не е твърда кората.
Големи пухкавелки са ...Не им устоях и си хапнах с удоволствие.
Видях ги при Рали.
Леле, толкова вкусно изглеждат, все едно ги вадят от пекарна точно сега. Поздрави, Живе!
ОтговорИзтриванеЧудни са ти хлебчетата, Живе!
ОтговорИзтриване