Продукти за 4 броя
Тесто:
180-200 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
125 гр. масло-студено, на кубчета
4 с.л. студена вода
Плънка:
500гр. гъби
2 глави червен лук
2-3 скилидки чесън
прясна мащерка
1 с.л. соев сос
100гр. настърган кашкавал
сол и черен пипер
4 яйца
1 яйце за намазване
Приготвяне:
Продуктите за тесто се слагат в купа и се омесва тесто,като се прибавя по малко от брашното.Разделя се на 4 и се завива всяко всяко по одделно във фолио.
Прибира се в хладилника за 30 минути.
Приготвяне на плънката:
В широк тиган с мазнина се задушават лука и гъбите нарязани на филии.Слага се нарязания чесън,соев сос,черен пипер и сол на вкус.Оставя се да изтине.
Тестото сложих върху хартия за печене на дъното на обърната тава-тази от фурната .Разточвах на кръг едновременно и 4-те питки.Разпределих кашкавала и отгоре плънката.
Загъват се краищата навътре и тестото отгоре се намазва с яйце.
Пече се 20 минути до лек загар.Изважда се и с вилица се прави място като гнездо където се чупи по 1 яйце в средата.Допича се още 10 минути.
Много финна коричка и вкусна прънка.
Хапва се топло,докато яйцето е още крехко.
Е тука ме разби...Обожавам галет, но защо ли никога не съм си правила солен, с гъби...?
ОтговорИзтриване