сряда, 10 юли 2019 г.

Галет с гъби



Вместо един галет  направих цели 4.С биричка или бяло вино ще е едно чудесно мезе!



Продукти за 4 броя
Тесто:
180-200 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
125 гр. масло-студено, на кубчета
4 с.л. студена вода

Плънка:
500гр. гъби
2 глави червен лук
2-3 скилидки чесън
прясна мащерка
1 с.л. соев сос
100гр. настърган кашкавал
сол и черен пипер

4 яйца
1 яйце за намазване

Приготвяне:
Продуктите за тесто се слагат в купа и се омесва тесто,като се прибавя по малко от брашното.Разделя се на 4 и се завива всяко всяко по одделно във фолио.
Прибира се в хладилника за 30 минути.

Приготвяне на плънката:
В широк тиган с мазнина се задушават лука и гъбите нарязани на филии.Слага се нарязания чесън,соев сос,черен пипер и сол на вкус.Оставя се да изтине.
Тестото сложих върху хартия за печене на дъното на обърната тава-тази от фурната .Разточвах на кръг едновременно и 4-те питки.Разпределих  кашкавала и отгоре плънката.



Загъват се краищата навътре и тестото отгоре се намазва с яйце.




Пече се 20 минути  до лек загар.Изважда се и с вилица се прави място като гнездо където се чупи по 1 яйце в средата.Допича се още 10 минути.


Много финна коричка  и вкусна прънка.


Хапва се топло,докато яйцето е още крехко.


1 коментар:

  1. Е тука ме разби...Обожавам галет, но защо ли никога не съм си правила солен, с гъби...?

    ОтговорИзтриване