вторник, 30 юли 2019 г.

Медовик-руска медена торта



За торта с размери на формата  38/25
За блата:

200 гр мед
140 гр масло
4 яйца
400 гр захар
2 ч. л. сода за хляб
1 кг брашно

Крема:
3 кофички по 400 гр. заквасена сметана
500гр. маскарпоне
2 кутии карамелизирано мляко Сгущенка

Блата за тортата е по рецепта на Петя-Ухае на.....
Приготвяне:
В тенджера и на котлона слагам меда,маслото и содата.Бърка се ,отмества се от котлона преди завиране и бъркането продължава.Добавя се захарта и пак се бърка.Отделно се разбиват яйцата,които се прибавят на тънка струйка и котлона е на ниска степен.Бъркането продължава.Когато захарта е вече разтопена сместа се отмества от котлона.Сипва се в съд в който ще се меси и по малко се сипва от брашното.Омесва се и се разделя на 6 равни топки.Поставяме ги в съд покрит с фолио,за да не хващат кора.
Взимам 1 топка и разточвам върху набрашнена хартия на правоъгълник по-голям от формата.


Понатискам с нея,за да очертая .

Ползвам само ринга.



Надупчвам блата с вилица,за да не се издува.


Фурната е предварително затоплена на 180 градуса.Минутите за печене са около 10.Слагах на средно ниво и изпичам до леко розово.


Изпечените блатове слагам 1 върху друг,няма вероятност да се залепят.А изрезките от блата използвам за поръсване.

За крема:

В купа слагам сметаната и маскарпонето и леко разбивам с миксер на ниска скорост.След това добавям лъжица по лъжица от карамеленото мляко.

На дъното на формата сложих малко от крема,за да се залепи първия блат.Разпределих крема в 6 купички,за да е равен между блатовете.Редя кора ,крем,кора ,крем и така докато свършат корите ,като се завършва  с крем.
Изрезките се смилат с блендера и се поръсва отгоре.
Тортата ,за да най-вкусна трябва да престои 2 дни в хладилник покрита с фолио.Може и отстрани да се поръси с трохи,но аз не го направих.




Гостите ми нямаха търпение да опитат тортата.


Вкуса е уникален!




Няма коментари:

Публикуване на коментар