сряда, 21 август 2019 г.

Сироп от смокинови листа



Необходими продукти:
30 бр. смокинови листа
1 литър вода
1 кг. захар
1 пакетче (10 гр.= 2 чаени лъжици) лимонена киселина (лимонтозу)



Начин на приготвяне:

Листата се измиват добре под течаща студена вода. Слагат се на дъното на подходяща тенджера и се заливат с водата (1 л.) Тенджерата се слага на умерено силен огън и се похлупва с похлупак. Когато водата заври огъня се регулира, така че да не ври силно и варенето продължава 20 минути.

Тенджерата се сваля се от котлона, капака се маха и се оставя на стайна температура докато се хлади напълно.След това смокиновите листа се отстраняват и сока се прецежда. Смесва се със захарта (1 кг.) и сместа се връща на огъня. Загрява се с разбъркване (да се разтопи захарта).
Когато сместа заври огъня се регулира, така че да не ври силно и варенето продължава (без капак) 30 минути. За това време сиропа леко ще се сгъсти. В последните 2-3 минути от варенето се прибавя лимонтозуто. Насипва се горещ в сухи (добре е и да са горещи) бутилки или нещо друго подходящо. Затваря се веднага. Ако бутилките не са затоплени, трябва да се обърнат върху капачките (докато изстинат), за да се запечатат от топлината на сиропа. Така може да се съхрани за дълго време.



Добавете лед и парченце лимон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар