Основа за тортата:
250 гр. чаени бисквити
100 гр. разтопено масло
Продукти за плодов крем:
500гр. различни плодове-при мен малини,къпини и ягоди
100гр. захар
2 с.л. пресен лимонов сок
1 пакет желатин в 4 с.л. студена вода
Бял крем:
400гр. заквасена сметана
250 гр. рикота
250 гр. маскарпоне
3 бр. сирене крема
7 с.л. захар
2 пакета желатин в 8 с.л. вода
Заливка с бял шоколад
200гр. бял шоколад
50 гр. масло
3 с.л. олио
1 каф.чашка прясно мляко
Плочки за страните
100гр.бял шоколад
Приготвяне:
Разбиват се бисквитите с блендер,прибавяме разтопеното масло и тази смес разпределяме на дъното на форма 26 см.Прибираме в хладилника да стяга.
Желатина се залива със студена вода и се оставя да набъбне.
Плодовете се сипват в тенджерка и се поръсват със захар и лимонов сок.Оставят се настрана да си пуснат сока за 30 минути и се слагат на котлона.Врят 15 минути и се пасират,след което се прецеждат през цедка.Прибавя се желатина и се оставя настрана да се охлади.
Бял крем:
В купа се сипват продуктите и се разбъркват докато се разтвори захарта.След като желатина е стегнал ,се загрява на водна баня или микровълнова за кратко и се изсипва в крема на струйка при непрекъснато бъркате.Продуктите да са на стайна температура ,за да не станат от желатина на топчета.Крема се разделя в 3 отделни купи.Едната оставяме бяла,във втората сипваме 1/3 от плодовата смес ,а в третата 1/3 от плодовата смес.
Изваждаме формата от хладилника и върху бискитената основа разпределяме тъмната смес и пак пребираме в хладилника за 30 минути.След това разпределяме по-светлата смес и прибираме в хладилника и накрая бялата смес.И пак пребираме в хладилника.
Продуктите за заливката слагаме в купа на водна баня .След като се поразтопи шоколада изваждаме и бъркаме до получаване на гладък крем.
Заливаме тортата и пак прибираме в хладилника.
Отгоре гарнираме с плодове.
За страничните плочки-разтопява се бял шоколад и в него се слага малко розова боя.Изсипва се на хартия за печене ,заглажда се и се оставя малко да стегне.
След това се реже с нож на квадрати и се лепят отстрани.
Ако е останал от шоколада може отгоре да се поръси.
Колкото са по-тъмни плодовете,толкона контраста ще е по-голям.При мен къпините бяха по-малко.Ако имаше боровинки щеше да е перфектно.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар