Продукти:
за корите
550гр. брашно
125 гр. масло
120 гр. мед
140гр. захар
1 ч.л. сода
ванилия
3 яйца
щипка сол
За крема:
500гр. заквасена сметана
250гр.маскарпоне
80гр. пудра захар
40гр. мед
ванилия
500гр. студена сметана за разбиване
1 с.л. инстантен крем на д-р Йоткер
За карамела:
100гр. захар
30мл. вода
60 мл. течна сметана
15 гр.масло
Приготвяне:
В по-висока тенджера лагаме маслото,меда,захарта и варим 10 минути при непрекъснато бъркане.Дърпаме от котлона ,слагаме содата и пак бъркаме.На струйка прибавяме разбитите яйца,солта и връщаме на котлона като непрекъснато бъркаме на ниска температура около 10 минути.Сваляме от котлона и оставяме леко да се охлади и прибавяме на няколко пъти пресятото брашно и ванилията.Оформяме на тесто и разделяме на 8 топки.7 ползваме за блатове,а 8-мата за декорация.
Разточваме всяка топка на кора от 20 см върху пекарска хартия и изрязваме с ринг-изрезките отделяме и после ще се изпекат.
Печенето е за 5-7 минути на 180 градуса.
Оставяме корите хубаво да изтинат и приготвяме крема.Добре е заквасената сметана и маскарпонето да са на стайна температура.Смесват се в купа и се прибавят захарта и меда.Разбиваме отделно сметаната с миксер и на порции прибавяме към крема.Бъркаме с шпатула и прибавяме инстантния крем.
Във форма за торта слагаме кора,крем,кора крем и така завършваме 7-те кори с крем и измазваме тортата отстрани .Оставяме 1 чаша крем за декорация..Прибираме в хладилника за няколко часа.
Взимаме оставената кора и разрязваме на парчета.
За карамела:
В малка тенджерка слагаме водата и захарта и на средна степен на котлона оставяме да се карамелизира.Дърпаме от котлона и прибавяме сметаната и маслото.Оставяме леко да се охлади.
Аз направих още една доза карамел и залях натрошени орехи с нея .Оставих да се охлади и оформих на бонбони.
Изваждаме тортата от хладилника и заливаме с течния карамел открая и леко да се стича дадолу по блатовете .Аз изсипах останалия карамел в средата на тортата.
Украсих с розички от крема и изрязаните бисквити от блата.Сложих и от карамелените бонбони.
Прибрах отново в хладилника за час и разрязах....
Изключително вкусна!
Като по учебник, Живе!
ОтговорИзтриване