четвъртък, 17 октомври 2019 г.

Медовик



Продукти:
за корите
550гр. брашно
125 гр. масло
120 гр. мед
140гр. захар
1 ч.л. сода
ванилия
3 яйца
щипка сол

За крема:
500гр. заквасена сметана
250гр.маскарпоне
80гр. пудра захар
40гр. мед
ванилия
500гр. студена сметана за разбиване
1 с.л. инстантен крем на д-р Йоткер

За карамела:
100гр. захар
30мл. вода
60 мл. течна сметана
15 гр.масло

Приготвяне:
В по-висока тенджера лагаме маслото,меда,захарта и варим 10 минути при непрекъснато бъркане.Дърпаме от котлона ,слагаме содата и пак бъркаме.На струйка прибавяме разбитите яйца,солта  и връщаме на котлона като непрекъснато бъркаме на ниска температура  около 10 минути.Сваляме от котлона и оставяме леко да се охлади и прибавяме на няколко пъти пресятото брашно и ванилията.Оформяме на тесто и разделяме на 8 топки.7 ползваме за блатове,а 8-мата за декорация.


Разточваме всяка топка на кора от 20 см върху пекарска хартия  и изрязваме с ринг-изрезките отделяме и после ще се изпекат.
Печенето е за 5-7 минути на 180 градуса.



Оставяме корите хубаво да изтинат  и приготвяме крема.Добре е заквасената сметана и маскарпонето  да са на стайна температура.Смесват се в купа и се прибавят захарта и меда.Разбиваме отделно сметаната с миксер и на порции прибавяме към крема.Бъркаме с шпатула и прибавяме  инстантния крем.
Във форма за торта слагаме кора,крем,кора крем и така завършваме 7-те кори с крем и измазваме тортата отстрани .Оставяме 1 чаша крем за декорация..Прибираме в хладилника  за няколко часа.



Взимаме оставената кора и разрязваме на парчета.

За карамела:
В малка тенджерка слагаме водата  и захарта и на средна степен на котлона оставяме да се карамелизира.Дърпаме от котлона и прибавяме сметаната и маслото.Оставяме леко да се охлади.
Аз направих още една доза карамел и залях натрошени орехи с нея .Оставих да се охлади и оформих на бонбони.
Изваждаме тортата от хладилника и заливаме с течния карамел открая и леко да се стича дадолу по блатовете .Аз изсипах останалия карамел в средата на тортата.

Украсих с розички от крема и изрязаните бисквити от блата.Сложих и от карамелените бонбони.


Прибрах отново в хладилника за час и разрязах....

Изключително вкусна!



1 коментар: