неделя, 6 октомври 2019 г.

Пирожки с ябълки




Продукти за тестото:
350 гр. брашно
1 яйце
3 с.л. захар
1 с.л.олио
200гр. заквасена сметана
1/3ч.л. сода

За пълнежа:
4-5 средни ябълки
захар на вкус-аз сложих 2 лъжици
канела
60 гр. масло

Приготвяне:

Първо приготвям плънката.Ябълките се изчистват от семките и се нарязват на малки парчета.В тиган се слага маслото и след като заври се слагат  ябълките и захарта.Бъркат се леко 2-3 минути и се оставят да се охладят.


В купа се разбърква сметаната и содата,яйцето,олиото,захарта .Бъркам с тел докато се разтопи захарта.По малко се добавя брашно .Оформя се тестото на топка и се оставя 20 минути да почине.Аз го захлупвам с купата.



След това тестото се разделя на 2 топки.Всяка се разточва на кръг и с чаша се изрязват кръгове с диаметър 8 см.-използвах чаша за уиски.Слага се  1 к.л. захар и плънка в средата на кръгчето Краищата от двете страни се вдигат нагоре и се защипват.


Когато всички са готови може да се приготви тигана.


Слагам олио в тигана и на среден огън пържа пирожките от 3-те страни.Изваждам в купа покрита  и оставям да се охладят.

След това поръсвам с пудра захар.


1 коментар: