неделя, 6 октомври 2019 г.

Торта за драгинко


Направих тази торта за 50-ят рожден ден на девера ми,с който много се обичаме и уважаваме.
Честит празник, кака-да си ми жив и здрав,Митаче!

Баба казваше на девер-драгинко.И тази дума много ми харесваше като произношение. И означава по-малък брат или братовчед на съпруга по отношение на съпругата му.
Та тази торта е за моят драгинко.




Продукти:

150гр. бисквити орео
150 гр. чаенибисквити
130 гр. разтопено масло

Крем:
400гр. течна сметана за разбиване
250 гр. сирене крема
200 гр. шоколадов кувертюр
230 гр. нутела
1 ч.ч. смели лешници
1 п. желатин

Глазура:
200гр. млечен шоколад
100гр. шоколадова кувертюра
120 гр. течна сметана

Приготвяне:
Бисквитите се смилат в блендер,прибавя се разтопеното масло и се разпределя в тортена форма с падащ борд.От страни слагам ацетатна хартия за по-лесно отделяне.Прибирам в хладилника докато направя крема.

За крема:
Накисвам пакетче желатин в 1/2 ч.ч. студена вода и оставям докато стегне.
Разтопявам шоколада заедно с 200гр. сметана в микровълнова като разбърквам често и оставям да се охлади.Желатина се затопля малко до течно състояние и прибавям към шоколада.Нутелата също затоплям и прибавям към шоколадовата смес.Разбивам 200гр. течна сметана заедно с крема сиренето и прибавям към крема.

 Отделям в една купичка от крема за декорация ,а в останалия крем  прибавям и смлените лешници.Всичко обърквам в купата и заливам бисквитената основа.
Прибирам за 2 часа в хладилника.След това свалям лентите и борда на формата.Премествам тортата върху тортена чиния и заливам с ганаш.

За ганаша:
Продуктите за ганаша се разтопявам в микровълнова,може и на водна баня .Разбърква се докато стане гладка смес.Оставяме да се охлади ,но да е леко течна.Заливаме студената торта и прибираме пак в хладилника за час.
Изваждаме и с отделения крем декорираме.Аз направих розички с шприц.



Отгоре поръсих с какао и филирани лешници.





2 коментара: