четвъртък, 9 януари 2020 г.

Меломакарони-Μελομακάρονα


Всяка година си правя от тях  и винаги по различна  рецепта.Зависи какво ми предлагат приятелките гъркини.И тази година им се доверих и рецептата е безупречна.


Продукти:
200мл. зехтин
200мл. олио
150гр. разтопено масло
1 чаша захар (250 г)
1 кг  брашно-самонобухващо
1  бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. портокалов сок (200 мл)
кората от  2 портокала
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л.  карамфил на прах
Цели ядки орехи  за пълнеж и смлени орехи за поръсване.

За сиропа: 
2 ч.ч. захар- от тези големите порцеланови за чай
500 мл вода
1 капачка коняк
1 канелена пръчица
половин лимон

Ври 15 минути и накрая се слага мед-1 ч.ч.Охлажда се.

Пиготвяне:
От основните продукти се омесва тесто.Къса се на топки,като всяка топка се разтила на дланта,слага се цяла орехова ядка и се загъва.Оформя се на елипса или кръгла и се подрежда в тава покрита с хартия за печене.С тъпата страна на ножа се правят леки шарки.Пекат се на 180 градуса 20-25 минути.Изтиват за 5 минути и се потапят по няколко в сиропа.Стоят 2-3 минути и се изваждат.


Готовите меломакарони се поръсват със смлени орехи, а може и  с мед.


Трайни са и се правят преди Коледа и може да седят до месец.



Да ви е сладко!

Направих и за подаръци на мои близки.




Няма коментари:

Публикуване на коментар