Всяка година си правя от тях и винаги по различна рецепта.Зависи какво ми предлагат приятелките гъркини.И тази година им се доверих и рецептата е безупречна.
200мл. зехтин
200мл. олио
150гр. разтопено масло
1 чаша захар (250 г)
1 кг брашно-самонобухващо
1 бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. портокалов сок (200 мл)
кората от 2 портокала
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. карамфил на прах
Цели ядки орехи за пълнеж и смлени орехи за поръсване.
150гр. разтопено масло
1 чаша захар (250 г)
1 кг брашно-самонобухващо
1 бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. портокалов сок (200 мл)
кората от 2 портокала
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. карамфил на прах
Цели ядки орехи за пълнеж и смлени орехи за поръсване.
За сиропа:
2 ч.ч. захар- от тези големите порцеланови за чай
500 мл вода
500 мл вода
1 капачка коняк
1 канелена пръчица
половин лимон
1 канелена пръчица
половин лимон
Ври 15 минути и накрая се слага мед-1 ч.ч.Охлажда се.
Пиготвяне:
От основните продукти се омесва тесто.Къса се на топки,като всяка топка се разтила на дланта,слага се цяла орехова ядка и се загъва.Оформя се на елипса или кръгла и се подрежда в тава покрита с хартия за печене.С тъпата страна на ножа се правят леки шарки.Пекат се на 180 градуса 20-25 минути.Изтиват за 5 минути и се потапят по няколко в сиропа.Стоят 2-3 минути и се изваждат.
Готовите меломакарони се поръсват със смлени орехи, а може и с мед.
Трайни са и се правят преди Коледа и може да седят до месец.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар