Шоколадов блат Шифон:
5 големи яйца
200 гр. захар
100 мл. прясно мляко
75 мл. слънчогледово олио
160 гр. брашно
30 гр .натурално какао
10 гр. бакпулвер
Крем:
500гр. маскарпоне
300гр. течна сметана
1 кутия кондензирано мляко
За сиропиране на тортата използвах компот от праскови.
Приготвяне на блата:
Съставките трябва да са на стайна температура.
В купа пресяваме брашното,какаото и бакпулвера.
В друга купа разбиваме яйцата и захарта.Прибавяме олиото,млякото и по малко от сухата смес-бъркаме с лопатка.на дъното на форма с дияметър 20см. слагаме хартия ,а страните намазваме с масло и леко с брашно.Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30-40 минути.
Изваждаме от формата и оставяме да се охлади.След това режем на 3 платки.
За крема-разбиваме маскарпонето в купа.С миксер разбиваме сметаната и постепенно прибавяме млякото.Спираме разбиването и по лъжица добавяме в маскарпонето.Отделяме в 3 ч.ч. ,за да оцветим.
Объркваме хубаво и започваме да редим тортата.
Форма с диаметър 20см слагаме ацетатна хартия отстрани и закопчаваме ринга.Редим 1 блат,сиропираме с компот около 3-4 с.л.и слагаме 1/3 от крема.Втори блат,сиропираме и пак крем.3-ти блат сиропираме,слагаме крема,заглаждаме отгоре и пребираме в хладилника за 1 нощ.
Отделените чашки в хладилника завити с прозрачно фолио.
На другия ден сваляме ринга и измазваме тортата с част от цветния крем .Декорираме и прибираме в хладилника до сервирането.
Объркваме хубаво и започваме да редим тортата.
Форма с диаметър 20см слагаме ацетатна хартия отстрани и закопчаваме ринга.Редим 1 блат,сиропираме с компот около 3-4 с.л.и слагаме 1/3 от крема.Втори блат,сиропираме и пак крем.3-ти блат сиропираме,слагаме крема,заглаждаме отгоре и пребираме в хладилника за 1 нощ.
Отделените чашки в хладилника завити с прозрачно фолио.
На другия ден сваляме ринга и измазваме тортата с част от цветния крем .Декорираме и прибираме в хладилника до сервирането.
Няма коментари:
Публикуване на коментар