Ако искате вкусна торта с поротокалов аромат,това е тортата.
Какаово брауни
150гр несолено масло
200гр захар
80гр неподсладено какао на прах
1/2 ч.л. нес кафе
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. Ванилов екстракт
3 малки яйца
85гр универсално брашно
80гр печени бадемови ядки
50гр захаросана кора от портокал
Портокалово желе:
1/2 чаша портокалов сок
1 супена лъжица захар
2 ч.л. желатин на прах
3 с. л. портокалов сок, за разтваряне на желатин
Маскарпонов мус
450 гр. маскарпоне на стайна температура
60грпудра захар
320гр бита сметана (35% мазнина), охладена
1 пакет желатин
60мл студена вода
кора от портокал
1 ч.л. Ванилов екстракт
Какаова огледална глазура:
1 пакет желатин на прах
60 мл вода
200гр захар
80гр какао на прах
160гр бита сметана
100 мл вода
За декорация
1 чаша (240мл) безмлечен бита сметана
Оцветители за храна (зелено, жълто и червено)
Приготвяне:
Започва се с портокалово желе. В купа смесете ½ чаша портокалов сок със захар и разбъркайте, докато захарта се разтвори. Разтворете желатина в 3 супени лъжици портокалов сок и оставете да набъбне за 5-10 минути. Разтворете желатина на много слаб огън и смесете със сместа от портокалов сок и захар. Във форма от 18 см застиламе прозрачно фолио ,така че да излиза и отвън. Изсипете портокаловата смес и замразете за 1-2 часа .След първия час покрийте с падналите краища на фолиото.
Пригответе какаово брауни.
Загрейте фурната до 160градуса и сложете на дъното на 20 см. форма пергаментова хартия. Маслото поставете в средна тенджера и разтопете на средно слаб огън. Добавете захар, сол, какао на прах и разтворимо кафе. Разбъркайте, за да комбинирате и свалете от котлона. Оставете леко да изстине. Добавете екстракт от ванилия и прибавете яйцата едно по едно. Добавете брашното и разбъркайте, докато се комбинират добре. След това ядките и захаросаните портокалова кора и разбъркайте, за да се комбинират. Изсипете тестото в подготвената форма и печете за 25-30 минути, докато клечка за зъби поставена в центъра, излезе чиста или с малко трохи. Оставете да изстине напълно.Когато се охлади се изрязва с 18 см. пръстен.Излишъка се реже на парчета и ще се използва върху крема.
Крем:
Разтворете желатина в студена вода и го оставете да набъбне за около 5 до 10 минути. В голяма купа смесете маскарпоне до гладкост. Добавете пудра захар и разбъркайте, за да се комбинира. Добавете ванилия и портокалова кора. Поставете желатина на слаб огън/аз го правя в микровълнова/ само докато се разтвори и го изсипете върху маскарпонето и разбъркайте, за да се комбинира. В друга купа разбийте сметаната, докато се образуват меки върхове. Внимателно съберете сметаната и маскарпонето.
Сложете във форма 20см. ацетатна хартия отстрани . Поставете изрязаното 18 см.брауни в центъра на формата.
Поставете около 1/3 от муса отгоре и по краищата с пош.
Добавете портокаловото желе отгоре
и покрийте с част от крема.Наредете излишъка от изрязаното брауни и наредете отгоре-леко притеснете. Поставете останалия крем и изравнете.
Оставете в хладилника поне 4 часа или за една нощ.
Приготвяне на какаова огледална глазура:
Разтворете желатина в 60мл. студена вода и оставете да набъбне за около 5 до 10 минути. В средна тенджера добавете захар и какао на прах. Разбъркайте и добавете вода и сметана, разбъркайте леко, за да се комбинират и поставете на среден огън. Доведете до кипене и свалете от котлона. Прибавете стегнатия желатин в горещата какаова смес и разбъркайте до пълното й разтваряне. Прецедете глазурата, за да премахнете всички въздушни мехурчета и оставете да се охлади , преди да излеете замразената торта.Трябва да е леко течна.
Извадете тортата от хладилника, свалете ринга и ацетатната хартия и я поставете върху решетка или просто върху купа, поставена върху хартия за печене ,че след това да съберете излишната какаова заливка. Изсипете глазурата отгоре и по краищата на тортата. Използвайте шпатула, за да премахнете капчиците и украсете дъното на тортата с какаови стърготини ако желаете. Прехвърлете тортата в чиния за сервиране и охладете в хладилник за 1-2 часа, за да стегне тортата и поставете глазурата. Междувременно пригответе украса с бита сметана.
Разбийте сметаната на средна скорост, докато се образуват твърди върхове. Разделете сметана в три купички. Малко повече крем за жълто и оранжево и малко по-малко за зелено.Добавете червено и жълто за оранжевите цветя, жълто за жълтите цветя и зелено за листата. Поставете цветния крем в пош със звездообразен накрайник.
Няма коментари:
Публикуване на коментар