неделя, 9 февруари 2020 г.

Какаова торта с портокал и огледална заливка


Ако искате вкусна торта с поротокалов аромат,това е тортата.



Продукти:
Какаово   брауни
150гр несолено масло
200гр захар
80гр неподсладено какао на прах
1/2 ч.л. нес кафе
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. Ванилов екстракт
3 малки яйца
85гр универсално брашно
80гр печени бадемови ядки
50гр захаросана кора от портокал

Портокалово  желе:
1/2 чаша  портокалов сок
1 супена лъжица  захар
2 ч.л.  желатин на прах
3 с. л. портокалов сок, за разтваряне на желатин

Маскарпонов мус
450 гр. маскарпоне на стайна температура
60грпудра захар
320гр бита сметана (35% мазнина), охладена
1 пакет желатин
60мл студена вода
кора от портокал
1 ч.л.  Ванилов екстракт

Какаова огледална глазура:
1 пакет желатин на прах
60 мл вода
200гр захар
80гр какао на прах
160гр бита сметана
100 мл вода

За декорация

1 чаша (240мл) безмлечен бита сметана
Оцветители за храна (зелено, жълто и червено)


Приготвяне:
Започва се с  портокалово желе. В купа смесете ½ чаша портокалов сок със захар и разбъркайте, докато захарта се разтвори. Разтворете желатина в 3 супени лъжици портокалов сок и оставете да набъбне за 5-10 минути. Разтворете желатина на много слаб огън и смесете със сместа от портокалов сок и захар. Във форма от 18 см  застиламе прозрачно фолио ,така че да излиза и отвън.  Изсипете портокаловата смес  и замразете за 1-2 часа .След първия час покрийте с падналите краища на фолиото. 

Пригответе  какаово брауни.
 Загрейте фурната до 160градуса  и сложете на  дъното на 20 см. форма   пергаментова хартия. Маслото поставете в средна тенджера и разтопете на средно слаб огън. Добавете захар, сол, какао на прах и разтворимо кафе. Разбъркайте, за да комбинирате и свалете от котлона. Оставете леко да изстине. Добавете екстракт от ванилия и прибавете  яйцата едно по едно. Добавете брашното и разбъркайте, докато се комбинират добре. След това  ядките и  захаросаните портокалова кора и разбъркайте, за да се комбинират. Изсипете тестото в подготвената форма и печете за 25-30 минути, докато клечка за зъби  поставена в центъра, излезе чиста или с малко трохи. Оставете да изстине напълно.Когато се  охлади  се изрязва с 18 см. пръстен.Излишъка се реже на парчета и ще се използва върху крема.

Крем:
 Разтворете желатина в студена вода и го оставете да набъбне за около 5 до 10 минути. В голяма купа смесете маскарпоне до гладкост. Добавете пудра захар и разбъркайте, за да се комбинира. Добавете  ванилия и портокалова кора. Поставете желатина на слаб огън/аз го правя в микровълнова/ само докато  се разтвори и го изсипете върху  маскарпонето и разбъркайте, за да се комбинира. В друга купа разбийте  сметаната, докато се образуват меки върхове. Внимателно съберете  сметаната и маскарпонето.
 Сложете във форма 20см. ацетатна хартия отстрани . Поставете изрязаното 18 см.брауни в центъра на формата.


Поставете около 1/3 от  муса отгоре и по краищата  с пош.


Добавете портокаловото  желе отгоре


 и покрийте с част от крема.Наредете излишъка от изрязаното брауни и наредете отгоре-леко притеснете. Поставете останалия крем  и изравнете.



Оставете в хладилника поне 4 часа или за една нощ.

Приготвяне на  какаова огледална глазура:
Разтворете желатина в 60мл. студена вода и оставете да набъбне за около 5 до 10 минути. В средна тенджера добавете захар и какао на прах. Разбъркайте  и добавете вода и сметана, разбъркайте леко, за да се комбинират и поставете на среден огън. Доведете до кипене и свалете от котлона. Прибавете  стегнатия  желатин в горещата какаова смес и разбъркайте до пълното й разтваряне. Прецедете  глазурата, за да премахнете всички въздушни мехурчета и оставете да се охлади , преди да излеете замразената торта.Трябва да е леко течна.

 Извадете тортата от хладилника, свалете ринга и ацетатната хартия  и я поставете върху решетка или просто върху купа, поставена върху  хартия  за печене ,че след това да съберете излишната какаова заливка. Изсипете глазурата отгоре и по краищата на тортата. Използвайте  шпатула, за да премахнете капчиците и украсете дъното на тортата с какаови стърготини  ако желаете. Прехвърлете тортата в чиния за сервиране и охладете в хладилник за 1-2 часа, за да стегне  тортата и поставете глазурата. Междувременно пригответе украса с бита сметана.

Разбийте сметаната  на средна скорост, докато се образуват твърди върхове. Разделете сметана в три купички. Малко повече крем за жълто и оранжево и малко по-малко за зелено.Добавете червено и жълто за оранжевите цветя, жълто за жълтите цветя и зелено за листата. Поставете цветния крем в пош със звездообразен накрайник.



Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар