неделя, 1 март 2020 г.

Грис халва с крем


Толкова много обичам грис халва и сега успях да и се наситя.Стана разкошна!


Продукти:
175 мл. зехтин
300гр. грис-за предпочитане е едър,но може 50/50 със ситен

Сироп:
540гр. захар
800мл. вода
сока от 1 портокал и се долива с вода  да стане 1 водна чаша
кора от портокал-на ситно ренде
пръчка канела
Ври 15 минути.

Още 100 гр. сурови бадеми се изпичат- в микровълнова ги правя аз.Изтиват и след това се смилат в блендер.
50гр. филирани печени бадеми за поръсване
 и канела за поръсване по желание

За крема:
Крем на д-р Йоткер с ванилия ,сварен по указанието.
Приготвяне:
Сварява се крема и се изсипва топъл на дъното на форма с падащ ринг-26 см.Оставя се да се охлади.
В тенджера се слага зехтина и като загрее се сипва грис,като се бърка непрекъснато докато промени цвета-около 20 минути.
През това време слагам в друга тенджера да ври сиропа.
Когато гриста е готов прибавяме натрошените бадеми и бъркаме заедно за около 5 минути.



През това време сиропа е готов ,изваждаме само пръчката канела и по малко сипваме към гриста,може извън котлона .Бъркаме докато сиропа поеме гриста,връщаме на котлона за още няколко минути.Изключваме котлона,похлупваме тенджерата и оставяме така 15 минути.



След това изсипваме върху студения крем.Заглаждаме и оставяме да се охлади.


След няколко часа похлупваме формата с чиния и обръщаме крема са дойде отгоре.Сваля се ринга и внимателно се отделя дъното на формата.
Поръсваме с филирани бадеми и по желание канела и режем на прачета.



Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар