неделя, 15 март 2020 г.

Ирландски овчарски пай


Подобно на  мусака,но картофите са отгоре-вкусно е!



Продукти за плънката:
2 с. л. олио
1 голяма глава лук -на  кубчета
3 скилидки чесън-пресовани
2 големи моркови -обелени и нарязани на кубчета
2 стръка целина
600гр.кайма
2 с.л. брашно
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л.сол
1/4 ч.л. черен пипер
1 ч.ч. телешки  бульон
1 ч.л. мащерка, ситно нарязана
1 ч.ч.   грах-има малки кутийки по 200 гр.

Картофено пюре:
900гр. картофи, обелени и нарязани
60 мл прясно  мляко
60 гр. масло
75гр.кашкавал
 сол на вкус
1/2 ч.л. чесън на прах
черен пипер на вкус
Приготвяне:

 В голям тиган загрейте олиото на средна температура. Добавете лука и запържете леко в продължение на 5 минути. Добавете чесъна и запържете за още 1 минута.
Добавете нарязани на кубчета моркови и целина нарязани на кубчета и се готви в продължение на няколко минути, докато леко омекнат. Добавя се  каймата  и се вари около  10-12 минути или докато месото се зачерви
Добавете брашното разбито с малко вода и разбъркайте, готвене за кратко. Добавете доматено пюре, телешкия бульон, розмарин, мащерка, сол и черен пипер. Оставете да къкри за още няколко минути, докато течноста се редуцира и зеленчуци са почти готови.
Добавя  се  грах и след това се отстранява от огъня.

Пригответе картофено пюре. 

Картофите ги сварявам  в херметическа тенджера за 10 минути ,ако нямате и в обикновена се сваряват до омекване. Отцедете водата и още топли ги намачкайте.
Добавете маслото и млякото и разбъркайте.След това  сол, черен пипер и чесън на прах. Накрая настърган кашкавал  и разбъркайте, за да се съчетаят.Аз го и пасирах ,защото исках да излиза лесно от шприца.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Сместа се изсипва в тавичка и се изравнява.В пош сложих звездообразен накрайник и изсипах картофеното пюре .Направих нещо като розички върху плънката.
Пече се в продължение на 30 минути до златисто кафяво.




1 коментар:

  1. Отдавна искам да пробвам овчарския пай и вече няма нужда да търся подходяща рецепта.Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване