неделя, 22 март 2020 г.

Торта с праскови от компот


Лека и ефирна торта с много приятен вкус.



Продукти:
За блата:
3 яйца
100гр. захар
150гр. брашно
20гр. царевично нишесте
50мл. олио
50мл. прясно мляко
1 ч.л. бакпулвер
ванилия

Мус с бял шоколад:
180мл.прясно мляко
300гр. бял шоколад
250гр.студена течна сметана
400гр. заквасена сметана
15гр. желатин-1 и половина  пакетче,смесено с 5 с. л прясно мляко

Желе :
1 голям буркан компот от праскови-800-850 гр.
250мл. компот от праскови
5 гр.желатин  -половин  пакетче

Приготвяне:
Форма диаметър 26 см-с хартия на дъното и намазнени стени
В купа се разбиват яйцата и захарта + добавяне на оставалите продукти.Сместа се изсипва във формата и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути.



Приготвя се муса.
Желатина се слага в чашка и се залива с млякото-5 с.л..Оставя се да набъбне.
В купа се слага начупения шоколад и към се прибавя горещото мляко.Желатина се загрява за кратко в микровълнова или на водна баня само да се разтопи,без да завира и се прибавя към шоколадовата смес.Оставят се за кратко и се разбъркват докато се разтопи шоколада -охлажда се ,но да е течен.


Разбива се сметаната и на части се прибавя към шоколада.Ползва се шпатула и се бърка отдолу нагоре.


Прибира се в хладилника докато се охлади и блата.
Когато блата е готов се изважда от формата и се оставя да се охлади върху решетка.Изрязва се горния слой и се връща във формата.Слагам ацетатни ленти отстрани и сиропирам с компота.



Заливам с крема и прибирам в хладилника за 2-3 часа.
В чашка слагам половин пакетче желатин с малко от компота и оставям да се желира.След това разтопявам и изсипвам в 250 мл. компот.Прасковите ги слагам в цедка да се изцедят и режа на ленти.Подреждам върху крема и заливам с компота.
Прибирам в хладилника за 1 нощ.
Свалям лентите и прехвърлям в подходяща чиния.


Направете я и си хапнете.Сигурна съм,че ще се хареса.


Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар