Продукти:
за основата
200гр. чаени бисквити
100гр. масло-разтопено
За крема:
250 гр. сирене крема
400гр. заквасена сметана
400гр. течна сметана-студена
50 гр. захар
200гр. бял шоколад
1 желатин
За плодовия слой
10 сини сливи
5 с.л. захар
Приготвяне:
Започваме с плодовете.Сливите се режат на кубчета и се поръсват със захарта .Така престояват час да си пусната сота и се варят на сладко до сгъстяване.Преместват се в съд за по-бързо охлаждане.
Бисквитите се смилат с блендера и се смесват с маслото.Взима се малко от сместа и трябва при стискане в ръката да не се раздробява ,а да си остане стегната.Зависи от бисквитите,така че ако трябва се прибавя още масло.Сместа се изсипва във форма 20 см,притиска се с лъжица и се прибира в хладилника.Аз винаги ползвам ленти от тънки папки за борда.
За крема-шоколада се натрошава в купа и се залива с 60мл. от течната сметана.Стопля в микровълновата докато се разтопи,като от време на време си изважда,бърка се и ако има нужда пак се пуска ниска температура.Оставя се да се охлади леко.
В купа слагаме крема сиренето и заквасената сметана със захарта и разбъркваме-може да се ползва и миксер на ниски обороти.
Желатина се сипва чаша и се залива с 5 с.л. студена вода да набъбне .
340 от течната сметана разбиваме с миксера и прибавяме на порции към заквасената сметана.Стопляме желатина и го прибавяме към шоколада и всичко изсипваме към крема ,като бъркаме непрекъснато .
Изваждаме формата от хладилника и сипваме 1/3 от крема-заглаждаме.Отгоре с лъжица сипваме от сладкото на 5 места и с ножа правим въртеливи движения.
След това пак крем,сладко и завършваме с крем.Заглаждаме и прибираме в хладилника за няколко часа или 1 нощ.
Сваляме лентата от борда и заглазжаме леко отстрани.
Отгоре украсих с филирани бадеми.
Режем на парчета и му се наслаждаваме.
Да ви е сладко!
Thanks for sharing the article I always appreciate your topic
ОтговорИзтриванеI am a food blog
Разкош!
ОтговорИзтриване