събота, 29 август 2020 г.

Чийзкейк с бял шоколад и сини сливи




Продукти:

за основата

200гр. чаени бисквити 

100гр. масло-разтопено


За крема:

250 гр. сирене крема

400гр. заквасена сметана

400гр. течна сметана-студена

50 гр. захар

200гр. бял шоколад

1 желатин


За плодовия слой

10 сини сливи

5 с.л. захар


Приготвяне:

Започваме с плодовете.Сливите се режат на кубчета и се поръсват със захарта .Така престояват час да си пусната сота и се варят на сладко до сгъстяване.Преместват се в съд за по-бързо охлаждане.



Бисквитите се смилат с блендера и се смесват с маслото.Взима се малко от сместа и трябва при стискане в ръката да не се раздробява ,а да си остане стегната.Зависи от бисквитите,така че ако трябва се прибавя още масло.Сместа се изсипва във форма 20 см,притиска се с лъжица и се прибира в хладилника.Аз винаги ползвам ленти от тънки папки за борда.

За крема-шоколада се натрошава в купа и се залива с 60мл. от течната сметана.Стопля в микровълновата докато се разтопи,като от време на време си изважда,бърка се  и ако има нужда пак се пуска ниска температура.Оставя се да се охлади леко.

В купа слагаме крема сиренето и заквасената сметана със захарта и разбъркваме-може да се ползва и миксер на ниски обороти.

Желатина се сипва чаша и се залива с 5 с.л. студена вода да набъбне .

340 от течната сметана разбиваме с миксера и прибавяме на порции към заквасената сметана.Стопляме желатина и го прибавяме към шоколада и всичко изсипваме към крема ,като бъркаме непрекъснато .

Изваждаме формата от хладилника и сипваме 1/3 от крема-заглаждаме.Отгоре с лъжица сипваме от сладкото на 5 места и с ножа правим въртеливи движения.




След това пак крем,сладко и завършваме с крем.Заглаждаме и прибираме в хладилника за няколко часа или 1 нощ.

Сваляме лентата от борда и заглазжаме леко отстрани.


Отгоре украсих с филирани бадеми.


Режем на парчета и му се наслаждаваме.


Да ви е сладко!






2 коментара: