3 яйца
280 гр. кристална захар
120 гр. масло-меко
5 с.л. натурален мед, разтопен на водна баня
1 ванилия
3-4 капки бадемова есенция
1 ч.л. канела-може и микс от подправки
2 ч.л. сода за хляб
щипка сол
650-800 гр. брашно
60 гр. бадемов марципан
Разбиваме в купа с миксер яйцата и захарта до пухкава смес, добавяме мекото масло, меда, солта, содата и подправките за бисквитки и есенциите и разбъркваме до гладка смес.
Изсипваме към сместа брашното и замесваме на ръка средно твърдо тесто.
Разточваме тестото на дебела кора, настъргваме на едро ренде около около 2/3 от марципана, прегъваме на две, насъргваме останалия марципан, прегъваме и оформяме на топка.
Завиваме тестото в стреч фолио и оставяме за 20-тина минути, или за през нощта, в хладилника.
Загряваме фурната предварително до 160С.
Застиламе дъното на 2 плитки тави с хартия за печене.
Разточваме тестото върху леко набрашнена повърхост на кора с дебелина около 5-7 мм, изрязваме бисквитки в желаната форма и подреждаме на разстояние една от друга в покритите с хартия за печене тави.
Печем в предваритвлно загрята до 160С фурна 10-12 минути, или докато краищата им започнат да се запичат.
Изваждаме и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
А рецепта за захарно тесто съм написала-ТУК
Разточваме избрания цвят захарно тесто върху леко поръсена с пудра захар или царевично нишесте работна повърхност с дебелина 3-5 мм, заглаждаме с шпатула за фондан и изрязваме с резеца, с който сме изрязали и бисквитката, която ще декорираме,
Намазваме със сладкарско лепило, залепваме върху напълно изстиналата бисквитка и оставяме настрана .Така бисквитките се подреждат в табла и се оставят 24 часа да изсъхне захарното тесто.Не се втвърдяват самите бисквитки ,а си оставят мекички.
Много красиви са се получили, Живе! Много приятно настроение носят. Поздрави!
ОтговорИзтриване