сряда, 20 октомври 2021 г.

Сладкиш с тиква и извара




Вкусен есенен сладкиш с ефектни шарки.



По рецепта на Бени

Продукти:

400 гр. извара
2 пакетчета сирене крема-при мен
2 яйца
4 с.л. макови семена

За тиквената смес са нужни:

600 гр. тиква /тегло след изпичането/
2 яйца
50 гр. захар /4 с.л. или според сладостта на тиквата/

За тиквената заливка:
100 гр. тиква /изпечена/
150 гр. заквасена сметана
1 яйце
130 гр. пудра захар /3/4 ч.ч./
Още: 60 гр. натурално царевично нишесте /4 пълни с.л./
Мака накиснах в 100 мл. гореща вода и оставих за 30 минути. След това време го отцедих в ситна цедка и подсуших в домакинска хартия.
Тиквата винаги я пека на парчета в тава с 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. вода с кората нагоре .След изпичане  оставих да се охлади добре. Приготвих си три купи.
В първата сложих продуктите за бялата смес, а именно изварата, захарта и яйцата. Пасирах до гладка смес и добавих мака. Разбърках с лъжица и оставих настрана.
Във втората купа сложих предвидената тиква за тиквената смес. Добавих яйцата и захарта и пасирах до гладка смес.
В третата по-малка купа сложих 100-те грама печена тиква, заквасената сметана, яйцето и пудрата захар и отново пасирах. 
Дойде моментът на добавяне на нишестето. То се добавя в двете основни смеси, без заливката. Тъй като тиквена смес бе по-рядка от изварената, в нея добавих 2 и ½ с.л. от нишестето, а останалите 1 и ½ с.л. прибавих в изварената. Разбърках с кухненска бъркалка. Различните марки извара могат да бъдат с различна плътност, така че преценете колко нишесте е нужно, за да бъдат със сравнително еднаква текстура тиквената и изварената смеси.
Дъното на кръгла форма с махащ се ринг и диаметър 25 см. покрих с хартия за печене. Нея и стените намазах с малко олио и започнах подреждането на сладкиша. Не бързайте, защото в против случай може би няма да се получи желаната шарка. Първо сложих голяма лъжица от тиквената смес и върху нея лъжица от изварената. Така продължих, слагайки контрастна смес точно в центъра на предишната до изчерпване на двете смеси. При мен центърът започна леко да се измества на една страна, но това няма съществено значение. 




На края с леки поклащащи движения разпределих сместа равномерно във формата и сложих сладкиша да се пече в загрята на 170 градуса фурна за около 45-50 минути или до видима готовност. Извадих и залях с тиквената заливка. Върнах във фурната и пекох още 15-20 минути. Аз го припекох малко отгоре,защото към края пуснах на  горен реотан.




Не е нужно да се препича. Оставих сладкиша да изстине на стайна температура за през нощта, а след това прибрах в хладилника.

Много ми хареса и благодаря за рецептата!



1 коментар:

  1. Страхотен кулинарен сайт... Обожавам да чета такива блогове! Разтоварват ме, от гадните новини по телевизора... Благодаря за полезната инфомация! Желая Ви успех и здраве!
    👨‍🍳 Gladen - кулинарна мрежа за гладници 😋



    ОтговорИзтриване