неделя, 9 януари 2022 г.

Питка за Бабинден






Продукти:
300мл.прясно мляко
3 супени лъжици заквасена сметана
2 яйца, като единия жълтък за намазване на питката
50мл.олио
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
1 пакет суха мая
около 700гр.брашно
масло за намазване на корите
Приготвяне:
Омесих тестото и оставих за час да втаса.
След като се удвои тестото се разделя на 12 топки.
Петте топки са за периферията на питката.



След оформяне се намазва с в маслои навива.


Нареждат се в края на тавата.


5 бр. топки се разстилат на кори, като всяка се маже със краве масло, последната не се маже.1 топка оставих за средата.


Разрязва се на звезда и се лага в средата.Върхът на всеки триъгълник се обръща назад и се подвива .




По-лесно ще е за се започне с това върху хартия за печене  и заедно с хартията да се пренесе в тавата.
Но аз я пренесох без хартията.
Последната топка се разделя на четири малки топчета, оформих на  малки кори,намазах с масло и наредих една върху друга.Разточих и разделих на триъгълници,които се оформят малки листенца. 

И накрая сложих топката в средата.


Намазах с малко разтопено масло и оставих да втаса-
След това намазах с разбит жълтък ,1 лъжица вода,1 лъжица олио и половин лъжица прясно мляко.Поръсих със семена и сложих в предварително загрята фурна.




Пече се на 160гр. за 35-40минути. Тавата е 29см.


Сваля се хартията и се оставя да се охлади на решетка.





Стана фантастична.








Няма коментари:

Публикуване на коментар