понеделник, 7 февруари 2022 г.

Тиквена торта с изварен крем и сладко от киви




Една импровизирана домашна тортичка за 9-ти рожден ден на Ради.
С най-прекрасни  пожелания за нея!






Продукти за блата:
2 яйца
тиквено пюре -сварена или печена тиква - 250гр.
захар - 175гр.
олио - 120гр.
брашно  - 160гр.
бакпулвер - 6гр.
канела - 1 ч.л

Крем:

извара - 250гр.
течна сметана 33-35% - 200гр.
заквасена сметана-20%-400гр.
пудра захар - 100гр.

Бурканче сладко от киви или друг плод.

Приготвяне:
В купя пресяваме брашното,добавяме захарта,бакпулвера и канелата-разбъркваме с тел.В друга купа слагаме яйцата ,тиквеното пюре,олиото и разбиваме с миксер.Прибавяме сухата смес и отново разбиваме с миксер докато се разтопи захарта.
Покриваме с хартия за печене тавата от фурната и изсипваме сместа-изглаждаме равномерно да е навсякъде.




Печем в затоплена фурна на 150 градуса 30 минути.







Оставяме блата да се охлади обърнат върху силиконова подложка или хартия за печене и се захващаме за крема.

В купа слагаме изварата и я пасираме.Прибавяме захарта и течната студена сметана.Разбиваме с миксер до пухкав крем.Разбиваме с вилица заквасената сметана  и я добавяме към изварената смес.Ако не е достатъчно сладкък за вас,може да добавяте пудра захар .И така крема е готов.
Разделих крема на 2 и в една половинка добавих нарязани на дребно плодчета киви от буркана.

Събиране на сладкиша.

Взимаме блата и леко изрязваме от страни ,за да се изравни.

Взимаме половината блат и го слагаме в подходящ съд-аз изполвах стъклена тава.Напръсках блата със сироп от сладкото  и намазах с крема в който съм добавила плодчета киви.
Следва втори блат,сироп върху блата и крем без плод.Заравних и покрих с прозрачно фолио.
Прибрах в хладилника за 1 нощ.
На другия ден украсих с крем -/може и без него/ и сложих на всяко  парче сладко с киви.


Стана уникално вкусна тази домашна тортичка.



Да ви е сладко!



1 коментар: