Нахутът с патладжани е добре позната лятна храна от гръцката традиция. Прави се просто с две или три съставки, но аз го доукрасих. Придавам му ориенталски нюанс с уникални аромати. Знаете, че кимионът и кърито вървят добре с патладжан и нахут. Ако не знаете, време е да разберете.
Продукти
1 буркан нахут
1 голям патладжан
1 голяма глава лук нарязани на полумесеци
1 червена и1 зелена чушка нарязани на едри парчета
400 грама нарязани на кубчета домати
1 супена лъжица доматено пюре
½ чаена лъжичка кориандър на прах
½ чаена лъжичка къри на прах
1 чаена лъжичка кимион
сок от 1 лимон
200 грама зехтин
2 супени лъжици нарязан магданоз
сол
пипер
допълнително олио за пъчене на патладжана
Приготвяне:
Патладжана се реже на кръгчена,оставя се в купа със студена вода и сол да си пусне горчилката за 30 минути.
Измива се ,прецежда се и се слага в суха купа.Поръсва се със сол и олио и се нарежда в тава покрита с хартия за печене.Пече се на грил на 180 градуса на средна скара от двете страни.Оставяме ги настрана да се охладят и ги режем на две.
Захваща ме се с останалите продукти.
В широк тиган се слага зехтина,лука,чушките ,нахута и малко вода и се оставя да поврят захлупени до омекване.Добавяме доматите и подправките и оставяме за още 15 минути.Когато е готово трябва да има сос и да не е извряла напълно водата.Поръсваме с пресен магданоз и лимонов сок и оставяме захлупен съда да достигне стайна температура и да се смесят ароматите.
Може да се сервира като салата или като основно с кус кус.
Опитахме и в двата варианта и се хареса на всички.
Обичам нахут, но рядко готвя с него.
ОтговорИзтриванеЧудесно звучи предложението ти, Живе!