вторник, 9 август 2022 г.

Нахут с печен патладжан



   Нахутът с патладжани е добре позната лятна храна от гръцката традиция. Прави се просто с две или три съставки, но аз го доукрасих. Придавам му ориенталски нюанс с уникални аромати. Знаете, че кимионът и кърито вървят добре с патладжан и нахут. Ако не знаете, време е да разберете. 




Продукти


1 буркан нахут

1 голям патладжан

1 голяма глава лук нарязани на полумесеци

 1 червена и1 зелена чушка нарязани на едри парчета

400 грама нарязани на кубчета домати

 1 супена лъжица доматено пюре

 ½ чаена лъжичка кориандър на прах

 ½ чаена лъжичка къри на прах

 1 чаена лъжичка кимион


 сок от 1 лимон

 200 грама зехтин

 2 супени лъжици нарязан магданоз

сол

 пипер

допълнително олио  за пъчене  на патладжана


Приготвяне:

Патладжана се реже на кръгчена,оставя се в купа със студена вода и сол да си пусне горчилката за 30 минути.

Измива се ,прецежда се и се слага в суха купа.Поръсва се със сол и олио и се нарежда в тава покрита с хартия за печене.Пече се на грил на 180 градуса на средна скара от двете страни.Оставяме ги настрана да се охладят и ги режем на две.

Захваща ме се с останалите продукти.

В широк тиган се слага зехтина,лука,чушките ,нахута и малко вода и се оставя  да поврят захлупени до омекване.Добавяме доматите и подправките и оставяме за още 15 минути.Когато е готово трябва да има сос и да не е извряла напълно водата.Поръсваме с пресен магданоз и лимонов сок и оставяме захлупен съда да достигне стайна температура и да се смесят  ароматите.





Може да се сервира като салата или като основно с кус кус.

Опитахме  и в двата варианта и се хареса на всички.





1 коментар:

  1. Обичам нахут, но рядко готвя с него.
    Чудесно звучи предложението ти, Живе!

    ОтговорИзтриване