Понеже сиренето е повечко,добре върви с една хубава салата от пресни домати.
200 грама брашно
1 бакпулвер
400 грама настъргано сирене фета
400 грама натрошено крема сирене
160 грама прясно мляко
100 грама зехтин
масло за намазване на тавата
галета (около 4-5 лъжици)
Приготвяне:
Намажете с масло кръгла тава с диаметър 30 см или правоъгълна с размери 35х25 см. Поръсете я с галета, колкото да покрие изцяло дъното, без празнини. Обърнете го и го разклатете леко, за да отстраните излишните галета. Оставяме го настрана.
Включете фурната да загрее на 180 градуса.
В голяма купа изсипете сирената, млякото, олиото, брашното и бакпулвера и разбъркайте много добре. Ще видим, че от сирената, които ще се смесят с млякото и брашното, се получава много гъста, но кадифена смес.
От тази смес разпределяме с лъжици тавата. Ние не хвърляме всичко на едно място, а го разпръскваме навсякъде. Това е така, защото когато се опитаме да го намажем, галетата ще се отдели от дъното, което не искаме, тъй като галетата играе ролята на "лист" за пая.След като разпределите равномерно сирената смес, я разнесете внимателно и търпеливо със силиконова шпатула, за да не залепне. Като алтернатива можем да намажем с леко намаслени ръце. Гледаме нашата баница да е с еднаква дебелина навсякъде. Накрая заглаждаме повърхността и.
Поръсете повърхността на пая с малко галета, колкото е необходимо да се покрие, но без да пада голямо количество. Завършваме, като леко притискаме с длани, за да хване хубава коричка след като се изпече.
Печем баницата на 180 градуса за около 40 минути до 1 час (в зависимост от вашата фурна и начина на печене). Ще бъде готово веднага щом видим, че цялата му повърхност е придобила онзи хубав розовочервен цвят.
Извадете го от фурната и го оставете да се охлади за около 15 минути, преди да го консумирате. Също толкова приятно е да се яде топло, както и на стайна температура!
Чудесна идея, Живе!
ОтговорИзтриванеНе е ли сбито така, Живе?
ОтговорИзтриване