Продукти за блата
2 чаени чаши смлени бисквити
100 гр. разтопено масло
За крема
500гр. течна сметана
400гр.заквасена сметана
400 гр. крема сирене
250 гр. маскарпоне
200гр.бял шоколад
2 пакета желатин
В купа се изсипват бисквитите и маслото.Объркват се хубаво и разпределят във форма покрита с хартия като си притискат с пръсти-може да се използва и чаша.Формата се слага в хладилника докато се направи крема.
Желатина се слага в чаша и се залива със студена вода- да го покрие 2 пръста над него.разбърква се и се оставя да набъбне .
Шоколада се начупва в купа и се залива с 2 лъжици олио-разтопява се в микровълнова или на водна баня.
Течната сметана се разбива с миксер.Отделно се събират маскарпонето,закв.сметана и сирене крема-разбиват се до хомогенна смес за кратко.
Стегнатия желатин изсипвам при горещия шоколад и бъркам да се разтопи.Събирам заедно всичко и с шпатула обърквам в пухках крем.
Изсипвам половината от крема върху бисквитения блат и прибирам в хладилника за 15 -20 минути.След това слагам замразения блат с праскови и върху тях разпределям останалия крем.
Прибирам в хладилника за 1 нощ.
За желирана смес отгоре използвам желе от Гърция -това е с вкус на банан.Приготвя се по следния начин.Сместа в пакетчето се изсипва в 200мл.гореща вода и се бърка докато се разтопи.След това се залива с 200мл. ледена вода.Бърка се и се оставя за 5 минути и след това се залива където искате.
Отгоре сложих и няколко боровинки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар