събота, 21 януари 2023 г.

Чийзкейк торта



Продукти за блата

2  чаени  чаши смлени бисквити

100 гр. разтопено масло

За крема

500гр. течна сметана

400гр.заквасена сметана

400 гр. крема сирене

250 гр. маскарпоне

200гр.бял шоколад

2 пакета желатин


За прасковиния блат
1 компотен буркан праскови-ползвах от Билла и много ми хареса
1 желатин 
2 с.л. царевично нишесте
за покриване -гръцко желе с вкус на банан


Приготвяне:

Първо започвам с прасковите.1 пакет желатин приготвих да стегне.Нарязах  на кубчета прасковите и заедно със сиропа сложих в тенджерка.Повряха 5 минути и добавих нишестето разбито с малко вода.Свалих от котлона и стегнатия желатин го сложих при прасковите.Бърках до разтопяване и охлаждане.Форма с падащо дъно 22см покрих  с прозрачно фолио и изсипах охладената смес.Покрих с фолио и сложих във фризера да стегне.

В купа се изсипват бисквитите и маслото.Объркват се хубаво и разпределят във форма покрита с хартия като си притискат с пръсти-може да се използва и чаша.Формата се слага в хладилника докато се направи крема.

Желатина се слага в чаша и се залива със студена вода- да го покрие 2 пръста над него.разбърква се и се оставя да набъбне .

Шоколада се начупва в купа и се залива с 2 лъжици олио-разтопява се в микровълнова или на водна баня.

Течната сметана се разбива с миксер.Отделно се събират маскарпонето,закв.сметана и сирене крема-разбиват се до хомогенна смес за кратко.

Стегнатия желатин изсипвам при горещия  шоколад и бъркам да се разтопи.Събирам заедно всичко и  с шпатула обърквам в пухках крем.

Изсипвам половината от крема върху бисквитения блат и прибирам в хладилника  за 15 -20 минути.След това слагам замразения блат с праскови и върху тях разпределям останалия крем.

Прибирам в хладилника за 1 нощ.

За желирана смес отгоре използвам желе от Гърция -това е с вкус на банан.Приготвя се по следния начин.Сместа в пакетчето се изсипва в 200мл.гореща вода и се бърка докато се разтопи.След това се залива с 200мл. ледена вода.Бърка се и се оставя за 5 минути и след това се залива където искате.


Отгоре сложих и няколко боровинки.




Получи се много лека плодова тората.







Няма коментари:

Публикуване на коментар