Направих нещо мужду баница и тутманик,но стана много вкусно.
Продукти:
Тесто: топло мляко - 200 мл
топла вода - 200 мл
сол - 1 ч.л
захар - 1 с.л
суха мая - 1 ч.л
яйце - 1 бр
олио - 50 мл
брашно - 550 грама
Пълнеж:
Картофи - 3 бр (350 грама)
кърначета - 300 грама
Лук - 2 бр
Сол на вкус
Черен пипер - на вкус
Допълнително:
Яйчен жълтък - 1 бр.
Мляко - 2 супени лъжици
масло -125 грама разтопено
подправки по желание
Приготвяне:
От продуктите за тестото омесваме меко тесто и оставяме покрито с кърпа да почива 30 мнути.
За пълнежа-настъргваме картофите и ги изтискваме .Прибаваме лука и подправки по желание-аз сложих чубрица,сол и черен пипер.
Взимаме тестото и разделяме на 4 части.От едно топче разточваме правоъгълна кора ,намазваме с масло и разпределяме 1/4 от плънката.
Подреждаме 1/4 от кърначетата отгоре, слагаме 2-ра кора.
Пак мажем с масло и плънка и
завиваме на руло.
В тавата слагаме хартия и поставяме първата кора.Може в две еднакви тавички да се сложат по 2 кори в тава..Аз направих доза и половина и при мен станаха 6 кори,които пекох в голяма тава.
Така се процедира и с останалите 2 кори.Намазах с малка масло отгоре.Покриват се с кърпа и се оставят да починат 15 минути.
Намазват се с яйчената смес и се пекат до готовност на 170 градуса за 40-50 минути.
След акто го извадиг.х от фурната намазах както е студено маслото-просто минах отгоре и оставих да почива половин час.След това разчупихме и си хапнахме.
Няма коментари:
Публикуване на коментар