неделя, 5 февруари 2023 г.

Месеница с месна плънка

 



Направих нещо мужду баница и тутманик,но стана много вкусно.




Продукти:

Тесто:
 топло мляко - 200 мл
 топла вода - 200 мл 
сол - 1 ч.л 
захар - 1 с.л
суха мая - 1 ч.л 
яйце - 1 бр
олио - 50 мл 
брашно - 550 грама 

Пълнеж: 
Картофи - 3 бр (350 грама) 
кърначета - 300 грама 
Лук - 2 бр
 Сол на вкус
 Черен пипер - на вкус 
Допълнително:
 Яйчен жълтък - 1 бр.
 Мляко - 2 супени лъжици

масло -125 грама разтопено
подправки по желание

Приготвяне:
От продуктите за тестото омесваме меко тесто и оставяме покрито с кърпа да почива 30 мнути.

За пълнежа-настъргваме картофите и ги изтискваме .Прибаваме лука и подправки по желание-аз сложих чубрица,сол и черен пипер.




Взимаме тестото и разделяме на 4 части.От едно топче разточваме правоъгълна кора ,намазваме с масло и разпределяме 1/4 от плънката.




Подреждаме 1/4 от кърначетата  отгоре, слагаме 2-ра кора.
Пак мажем с масло и плънка и


 завиваме на руло.

В тавата слагаме хартия и поставяме първата кора.Може в две еднакви тавички да се сложат по 2 кори в тава..Аз направих доза и половина и при мен станаха 6 кори,които пекох в голяма тава.
Така се процедира и с останалите 2 кори.Намазах с малка масло отгоре.Покриват се с кърпа и се оставят да починат 15 минути.


Намазват се с яйчената смес и се пекат до готовност на 170 градуса за 40-50 минути.


След акто го извадиг.х от фурната намазах както е студено маслото-просто минах отгоре и оставих да почива  половин час.След това разчупихме и си хапнахме.


Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар