Торта за 81 рожден ден на нашата баба Венче-да ни е жива и здрава!
4 яйца
Шипка сол
Захар 120 грама
Разбийте за 10 минути .Добавете вода 40мл и отново разбийте за кратко.
Брашно 90 грама.
Какао на прах 30 грама.
Бакпулвер за тесто 1ч.л.
Смесете брашното,какото и бакпулвера и пресейте върху сместа на 2 пъти и смесете с телена бъркалка.Изсипете във форма 20см покрита на дъното с хартия зе печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180° за 40 минути.
Извадете и оставете да се охлади -добре е за няколко часа.
Отрежете горния слой на изпечения блат. Нарежете на три равни части.
Черешов крем
Замразени череши 400 грама
Захар 130 грама
лимонов сок 1ч.л
Сложете в тенджера и варете на средна температура. Оставете да заври и гответе още 3-4 минути.
Смесете вода 40мл и царевично нишесте 30 грама на кашичка и изсипете при черешите. Бъркайте до сгъстяване.Оставете да се охлади.
Крем:
Крема сирене 400 грама
пудра захар 100 грама
Сладкарска сметана 33-36% 300 грама
250гр. маскарпоне
Разбийте с миксер.
100гр. бял шоколад се разтипява с 1 с.л. олио и малко сметана в микровълнова и се изсипва по малко в крема.
1 желатин-предварително разтворен в 5 лъжици вода.
Разделете на две равни части крема Към втората част добавете 20 грама какао.
Сложете двата крема с 2 поша.
Съберете тортата.
Вода 120 мл + 1 супена лъжица захар -сироп за леко сиропиране на блатовете.
На дъното на формата слагаме1 блат,няколко лъжици сироп и половината кафяв крем.Отгоре половината от черешовия крем.Оставих леко да стегне в хладилника и отгоре сложих от белия крем.Оставих 1 чашка бял крем за отгоре.Втори блат,кафяв крем,черешов крем и бял крем.След това трети блат,леко сиропирах и намазах с отделения 1 чашка бял крем.
Завих с фолио и оставих за 1 нощ в хладилника.
За заливка на тортата
Черен шоколад 150гр.,50 гр. течна сметана и 20гр.олио разтопете в микровълнова фурна за кратко. Разбъркайте до гладкост, оставете да се охлади. бита сметана.
Залейте тортата .Оставете да се охлади и декорирайте.Аз си оставих от крема и за отгоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар