събота, 25 февруари 2023 г.

Торта с черешов крем


Торта за 81 рожден ден на нашата баба Венче-да ни е жива и здрава!





Продукти за блата :

4 яйца
Шипка сол
Захар 120 грама
 Разбийте за 10 минути .Добавете вода 40мл и отново разбийте за кратко.
 Брашно 90 грама. 
Какао на прах 30 грама.
 Бакпулвер за тесто 1ч.л. 
Смесете брашното,какото и бакпулвера и пресейте върху сместа на 2 пъти и смесете с телена бъркалка.Изсипете във форма 20см покрита на дъното с хартия зе печене.

 Печете в предварително загрята фурна на 180° за 40 минути. 




Извадете и оставете да се охлади -добре е за няколко часа.


 Отрежете горния слой на изпечения блат. Нарежете на три равни части.



Черешов крем

Замразени череши 400 грама
 Захар 130 грама
лимонов сок 1ч.л
 Сложете в тенджера и варете  на средна температура. Оставете да заври и гответе още 3-4 минути. 
Смесете вода 40мл и царевично нишесте 30 грама на кашичка и изсипете при черешите. Бъркайте  до сгъстяване.Оставете да се охлади.


 
Крем:

Крема сирене 400 грама
 пудра захар 100 грама
 Сладкарска сметана 33-36% 300 грама
250гр. маскарпоне
Разбийте с миксер.



100гр. бял шоколад се разтипява с 1 с.л. олио и малко сметана в микровълнова и се изсипва по малко в крема.
1 желатин-предварително разтворен в 5 лъжици вода.
Разделете на две равни части крема Към втората част добавете 20 грама какао. 
Сложете двата крема с 2 поша.
Съберете тортата.

 Вода 120 мл + 1 супена лъжица захар -сироп за леко сиропиране на блатовете.

На дъното на формата слагаме1 блат,няколко лъжици сироп и половината кафяв крем.Отгоре половината от черешовия крем.Оставих леко да стегне в хладилника и отгоре сложих от белия крем.Оставих 1 чашка бял крем за отгоре.Втори блат,кафяв крем,черешов крем и бял крем.След това трети блат,леко сиропирах и намазах с отделения 1 чашка бял крем.
Завих с фолио и оставих за 1 нощ в хладилника.

За заливка на тортата
 Черен шоколад 150гр.,50 гр. течна сметана  и  20гр.олио разтопете  в микровълнова фурна за кратко. Разбъркайте до гладкост, оставете да се охлади. бита сметана.
Залейте тортата .Оставете да се охлади и декорирайте.Аз си оставих от крема и за отгоре.



Няма коментари:

Публикуване на коментар