понеделник, 3 април 2023 г.

Козунак с локум на конци



Получиха се вълшебни козунаци!Пухкави,ароматни и на конци.






 Продукти:

5 яйца

300мл. прясно мляко-3,5%

250 гр. захар

180 гр. мазнина-100гр. масло,50гр. мас и 30мл олио

1/2 ч.л. сол

1 пакет ванилова захар

1 пакет и половина суха мая

настъргана кора от портокал

1 кг брашно София Мел за баница

локум-2 -3 кутии



Приготвяне:

В съд на котлона слагаме 200мл от прясното мляко до кипваме.Сваляме от котлона и изсипваме в купата в която ще месим.Добавяме 3с.л. брашно и с телена бъркалка бъркаме до еднородна смес .Оставяме така да се охлади.

Приготвяме закваската.

В купичка слагаме останалите 100мл топло мляко,сухата мая,1 с.л. захар от общото количество и 1 с.л. брашно.Покриваме и оставяме да кипне за 10-15 минути.

Когато закваската е готова я изсипваме в купата при другата смес и прибавяме яйцата-оставих 1 белтък за намазване.Добавяме захарта,солта,ванилията и портокаловата кора.Разбъркваме всички с миксера до разтопяване на захарта.Постепенно прибавяме пресятото брашно-половината и бъркаме.След това добавям половината мазнина по лъжица и редувам с брашно.Оставям миксера да бърка 5 минути.Изваждам тестото на плота върху брашно и доомесвам като прибавям от останалата мазнина.Месих поне 5 минути на ръка.При мен пое точно 1 кг брашно.Връщам тестото оформено на топка в купата на миксера и оставих да втаса покрито с найлон-ползвам шапка за баня.




След като е удвоило обема си го изваждам и разделям на 3.Във фурната ми се побират 3 различни форми и пекох наведнъж.

Едната топка разделих на 3 фитила ,всеки радточих и сложих локум-сплетох на плитка за продълговата форма.




Втората разделих на 4 фитила с локум и сплетох.




Третата топка разделих на 3 фитила,сложих локум ,сплетох на плитка и усуках на охлюв.

Намазах леко с мазнина и оставих да втасат покрити с фолио за свежо съхранение.


след като втасаха ги намазах с разбит белтък и поръсих със захар.Тук там поръсех и леко влажни филирани бадеми.


Пекох в затоплена фурна на 170 градуса до суха клечка 30-40 минути.Ако започне отгоре бързо да се изпича покрийте с фолио.




Опитайте и да ви е сладко!











Няма коментари:

Публикуване на коментар