неделя, 1 юли 2012 г.
БЪРКАНА ТОРТА
Тортата става бързо,няма печене и е толкова вкусна....
Видях е при Руми /http://rummylicious.blogspot.com/ и много ми хареса.
Продукти
400 г бишкоти
1 каф.ч.прясно мляко
4 с.л. коняк
250 г меко масло
4 с.л. пудра захар
5 яйца
100 г захар
3 с.л. какао
2 ванилии
шоколадов ганаш
150 гр. тъмен шоколад
100 мл. течна сметана1 с.л. олио
сметанова -шоколадов мус
100 мл. течна сметана
3 с.л. пудра захар
2-3 с.л. от приготвения шоколадов ганаш или малко нес кафе
кокос за поръсване
Приготвяне
Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. В отделен съд разбийте добре маслото с пудрата захар. Смесете двата крема и добавете какаото и ванилията.
Смесете млякото, алкохола и еспресото. Нарежете бишкотите на парченца и заделете около 1/4 от тях, а останалите и ги напръскайте с приготвената млечна смес. Объркайте ги с крема и прибавете крокана. Внимателно объркайте всичко. Накрая прибавете заделените бишкоти и разбъркайте отново. Целта на това е, да се запазят някой по-цели парченца от бишкотите, за да изглежда по-декоративно разреза на тортата.
Изсипете готовата смес в тортена форма с подвижен пръстен и я притиснете леко. Загладете я отгоре и я оставете за едина нощ в хладилника, за да се стегне и спои.
На другия ден направете декорацията.
Пригответе ганаша. Загрейте сметаната до точка на кипене, отстранете от огъня, прибавете в нея натрошения шоколад и бъркайте енергично до пълното му разтопяване. Накрая прибавете олиото и разбъркайте отново докато сместа се изглади. Изчакайте да се охлади леко, но да бъде все още течен, за може да се разнася равномерно.
Върнете тортата в хладилника за да стегне глазурата.
Разбийте стоте милилитра сметана с пудрата захар и заделения ганаш на твърда пяна.
Шприцовайте формички върху стегнатата шоколадова глазура и декорирайте с кокос.
За да не ви се напука глазурата по време на рязането, преди да разрежете тортата, оставете я 5 минутки на стайна температура.
Почти я преписах-благодаря ти Руми за рецептата!
И любимите ми карамфилчета от градината на свеки...
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
ЖИВЕ,бързо,лесно и вкусно ми се вижда?Много ми хареса и супер си я направила.
ОтговорИзтриванеТоп карамфилите и на мен са ми любими сях си в саксии на двора и да видим другата година трябва да цъфтят.
Прегръдки и прохладна вечер!
Много добре изглежда! Моите много ще я харасат, съдейки по съставките. Помислих си, че е любимата торта на принц Уилям, доста прилича визуално с тези парченца, но не е.
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Живе :)
Живе, тази шоколадова вкусотия е чудесна и е без печене :)
ОтговорИзтриванеНаправо лятна мечта!
Хубава вечер!
Супер тортичка!
ОтговорИзтриванеЧудесна е!
ОтговорИзтриванеМного добре ми звучи рецептата,Живе!
ОтговорИзтриванеПак чуден десерт си предложила у дома!
С пожелание за хубава седмица!
Щом не се пече,си записвам рецептата,че в тази жега не ми се пуска фурната.Благодаря за предложението Живе!
ОтговорИзтриванеИдеална за неочаквани гости!!!
ОтговорИзтриванеИ аз си я записвам
Хубава нова седмица Живе!
Живе ,много ми допадна предложението ти за тази чудна торта!
ОтговорИзтриванеЗаписвам си я ,благодаря!
Прекрасни карамфили!
Поздрави и успешна седмица!
Успешна нова седмица ви желая,момичета!
ОтговорИзтриване