неделя, 1 юли 2012 г.

БЪРКАНА ТОРТА

Тортата става бързо,няма печене и е толкова вкусна.... Видях е при Руми /http://rummylicious.blogspot.com/ и много ми хареса.
Продукти 400 г бишкоти 1 каф.ч.прясно мляко 4 с.л. коняк 250 г меко масло 4 с.л. пудра захар 5 яйца 100 г захар 3 с.л. какао 2 ванилии шоколадов ганаш 150 гр. тъмен шоколад 100 мл. течна сметана1 с.л. олио сметанова -шоколадов мус 100 мл. течна сметана 3 с.л. пудра захар 2-3 с.л. от приготвения шоколадов ганаш или малко нес кафе кокос за поръсване Приготвяне Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. В отделен съд разбийте добре маслото с пудрата захар. Смесете двата крема и добавете какаото и ванилията. Смесете млякото, алкохола и еспресото. Нарежете бишкотите на парченца и заделете около 1/4 от тях, а останалите и ги напръскайте с приготвената млечна смес. Объркайте ги с крема и прибавете крокана. Внимателно объркайте всичко. Накрая прибавете заделените бишкоти и разбъркайте отново. Целта на това е, да се запазят някой по-цели парченца от бишкотите, за да изглежда по-декоративно разреза на тортата. Изсипете готовата смес в тортена форма с подвижен пръстен и я притиснете леко. Загладете я отгоре и я оставете за едина нощ в хладилника, за да се стегне и спои.
На другия ден направете декорацията. Пригответе ганаша. Загрейте сметаната до точка на кипене, отстранете от огъня, прибавете в нея натрошения шоколад и бъркайте енергично до пълното му разтопяване. Накрая прибавете олиото и разбъркайте отново докато сместа се изглади. Изчакайте да се охлади леко, но да бъде все още течен, за може да се разнася равномерно.
Върнете тортата в хладилника за да стегне глазурата. Разбийте стоте милилитра сметана с пудрата захар и заделения ганаш на твърда пяна.
Шприцовайте формички върху стегнатата шоколадова глазура и декорирайте с кокос.
За да не ви се напука глазурата по време на рязането, преди да разрежете тортата, оставете я 5 минутки на стайна температура. Почти я преписах-благодаря ти Руми за рецептата! И любимите ми карамфилчета от градината на свеки...

10 коментара:

  1. ЖИВЕ,бързо,лесно и вкусно ми се вижда?Много ми хареса и супер си я направила.
    Топ карамфилите и на мен са ми любими сях си в саксии на двора и да видим другата година трябва да цъфтят.
    Прегръдки и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много добре изглежда! Моите много ще я харасат, съдейки по съставките. Помислих си, че е любимата торта на принц Уилям, доста прилича визуално с тези парченца, но не е.

    Хубава вечер, Живе :)

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, тази шоколадова вкусотия е чудесна и е без печене :)
    Направо лятна мечта!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Много добре ми звучи рецептата,Живе!
    Пак чуден десерт си предложила у дома!
    С пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Щом не се пече,си записвам рецептата,че в тази жега не ми се пуска фурната.Благодаря за предложението Живе!

    ОтговорИзтриване
  6. Идеална за неочаквани гости!!!
    И аз си я записвам
    Хубава нова седмица Живе!

    ОтговорИзтриване
  7. Живе ,много ми допадна предложението ти за тази чудна торта!
    Записвам си я ,благодаря!
    Прекрасни карамфили!
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Успешна нова седмица ви желая,момичета!

    ОтговорИзтриване