понеделник, 13 август 2012 г.

Погача-кифлички

Тази погача я правих с много любов,защото трябваше да посрещам скъпи гости-родителите на приятелката на моят голям син.Правя за първи път по тази рецепта,но за мой късмет се получи вкусна и ароматна погача.Да не говоря за вълнението което ме обземаше преди посрещането....
Запознах се с много мили хора и се надявам на следващи такива срещи с хубави поводи....
Необходими продукти 500 мл. топло прясно мляко 100 мл. олио 2 яйца 1 ч.л. сол 1 равна с.л. захар 1 кубче мая около килограм брашно 125 гр. краве масло олио или масло за намазване на тавата брашно за наръсване на тавата 1 жълтък за намазване на питката с малко олио и пресно млеко микс от семена В малка част от топлото прясно мляко (около 50 мл.) разтворете маята и захарта. Покрийте съда с домакинска кърпа и оставете на топло да престои 10 минути. За това време маята ще се шупне.Пресейте брашното и го смесете със солта. Направете кладенче в средата и сложете в него, втасалата мая, останалото прясно мляко, олиото и яйцата. Омесете гладко и еластично тесто. Покрийте го счиста домакинска кърпа и го оставете на топлода да втаса (да удвои обема си). Тестото се разделя на 4 части. Разделете си маслото на 4 части. Тестото е доста мекичко, но не го месете допълнително, просто наръсвайте обилно с брашно работната си повърхност.
Всяка от четирите части тесто се разточва на кръгла, дебела кора (дебелина около 2 см.) и се покрива с ¼ от студеното масло нарязано на парченца.
Корите се нареждат една върху друга и след това, четирипластовото тестото във форма на кръг
се загъва на половина – получава се полукръг.
Разсточете го по дължина на дълга лента .
Прегънете
и разточете на кръг.
Получават се кифлички. Наредете ги в тава/моята беше 30см/ намазана с олио (или масло) и поръсена с брашно. Покрийте тавата с домакинска кърпа. Тук искам да вмъкна, че ако тавата ви не е дълбока, в никакъв случай не я завивайте с домакинско фолио, защото то може да ограничи надуването на тестото. Оставете оформената питка да втаса за около 30-60 мин., или докато удвои обема си.
Когато втаса, питката се намазва със жълтък,разбит с няколко капки олио и пресно млеко и се наръсва с микс от семена. Пече се в предварително затоплена фурна на 190˚С . Когато започне да се зачервява, фурната може да се намали на 180˚С. Ако повърхността се зачерви доста, а питката има нужда от още печене, може да се покрие с алуминиево фолиокакто направих и аз.
След като я извадих от фурната ,я напръсках леко с вода и я завих с домакинска кърпа.
Успешна нова седмица желая на всички вас!

12 коментара:

  1. Ох каква апетитна питка, изкушаваш ме много, а съм със слаби ангели щом става дума за хляб. :)
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче,освен да си направиш,друго не ти остава...

      Изтриване
  2. Живе, да сте живи и здрави, много хубави поводи да имате за срещи,с бъдещите сватове:)))
    Питката е превъзходна, а ти си голяма чаровница, така че не се и съмнявам, че хората са останали очаровани от теб!
    Прегръщам те миличка*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,благодаря ти ,миличка!Затъжих се вече за теб-време е да се видим и да си побъбрим по женски....
      Целувки!

      Изтриване
  3. Дай Боже само прекрасни поводи за такива красиви питки ! Пожелавам ти го от сърце :) ! Много е хубава ,Жижи !
    Целувки ,мила и хубава нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Живе, направила си чудесна питка по прекрасен повод!
    Още много такива хубави срещи ви пожелавам,
    а за менюто ти изобщо не се съмнявам!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкош!!!Все хубави поводи и занапред, Живче!

    ОтговорИзтриване
  6. Питката ти е прекрасна, Живе! Пухкава, въздушна, мекичка... с една дума приказка. Как да не му се прииска на човек да си отчупи и с малко чубричка и... спирам, че се окапах... :))))

    Прегръдки, Живе и лека нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, Живе, толкова пухкава погача! Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета-прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  9. Не е ли много мазнината?

    ОтговорИзтриване