неделя, 12 януари 2014 г.

Погача за Бабинден

Както обещах на колегите в офиса направих ето тази погача.Занесох я топла,топла и с една разядка ,всички бяха много доволни.Знам как да ги зарадвам....
Ето как я направих:

Продукти:

600 мл.прясномляко
4 яйца
1 кубче мая
3 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
4 с.л. олио
125 гр. масло+2 с.л. олио
брашно-малко повече от килограм

Приготвяне:
Затоплих 300мл. прясно мляко,добавих маята,1 с.л. захар,малко брашно да стане на кашица.Покрих с кърпа и оставих да шупне-около 15 мин. на топло.В купа пресях брашно,прибавих закваската,останалото мляко,останалата захар,солта,оцета,3 яйца и 1 белтък и омесих тестото.Намазах с олио и оставих да втаса.Когато втаса го разделих ва 6 топки.Всяка разточих и намазах с разтопеното масло и подредих една върху друга.Най-горната не намазах.Започнах за разточвам с точилката докато се увеличи кръга .Разрязах  етопо този начин.
С четка намазах всяка лент  с малко мазнина и  завих на руло.

Подредих в тавата от фурната,застлана с хартия.Отгоре пак намазах леко с мазнина и оставих отново да втасат.
След тов намазах с останалия жълтък разреден с малко олио и няколко капки прясно мляко и поръсих със сусам.
Пекох на 170 градуса.
Станаха душички-с аромат на масло.

8 коментара:

  1. Да живеят бабите! Живе, жива и здрава бъди! :)
    Чудесна питка си направила, сигурно е свършила на момента...
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,момичета-стана много вкусна и свърши бързо,бързо.

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна, апетитна, красива! Поздрави, Живче! Лека вечер и успешна нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Душичка погача Живе! Чудесен загар :)

    ОтговорИзтриване
  5. Живе, тази погача наистина като "душичка"! Има защо да свърши бързо-бързо!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Стана превъзходна...опитайте.

    ОтговорИзтриване