На Великден с вкусни кознаци....
Рецептата е от тук
Ше я напиша и аз:
ПРОДУКТИ
5 яйца
300 гр. захар
350 гр. прясно мляко
180 гр. мазнина (80 гр. краве масло + 80 гр. свинска мас + 20 гр. слънчогледово олио)
1 кг. брашно за козунаци
40 гр. жива мая
5 гр. махлеб млян
2 гр. какуле (кардамон) млян
2 гр. натурална мастика Хиос (или т.н. Сакъз)
1/2 ч.л. сол
филирани бадеми за наръсване на козунаците
ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяме закваска като натрошаваме маята, изсипваме 1 с. л захар, 2/3 ч.ч. брашно и заливаме с 200 гр. топло прясно мляко. Разбъркваме, покриваме и изчакваме докато шупне сместта и удвои обема си (~ около 20 мин).
Пресяваме брашното 2 пъти и добавяме 1/2 ч.л. сол.
С блендер ( или с хаванче) стриваме дъвката с 2 с.л. захар на прах.
В купа разтопяваме внимателно кравето масло, свинската мас и олиото до еднородна смес.
В дълбок съд разбиваме яйцата с 300 гр. захар, добавяме шупналата мая, 150 гр. топло прясно мляко, ароматите (махлеп, кардамон и стритата дъвка) и 1/3 от мазнината. Разбъркваме и сипваме брашното на части като доливаме по малко от останалата мазнина. Получава се меко и еластично тесто. За замесването използвам миксер с бъркалки за тесто, меся тестото енергично в продължение на 5-10 минути докато се получи гладко и еластично тесто. Тестото не се отделя от стените на тенджерата.
Намазваме обилно ръцети си с олио, събираме тестото на топка, която измесваме на продълговата франзела и сгъваме на 3.
По същия начин издължаваме и събираме тестото 10 пъти като правим това винаги в една и съща посока, за да се образуват конци.
Прехвърляме тестото отново в тенджерата, похлупваме и оставяме да втаса на топло или във фурна предварително загрята на 50 С. и като загрее изключвате.
и се навива.Аз направих с тече шоколад и ябълково сладко.
Всяка част се разделя на две. Всяка половинка се разтегля с ръце на дебел слой и се завива на руло. Всяко руло се измесва и се издължавана фитил.
Ето тук може да се види как томно да се направи.
Сплетените козунаци се поставят върху парчета от пекарска хартия
Козунаците се изпичат много добре на температура малко по-ниска от тази на която печем кекс (180С). Не се налага да се покриват с фолио и се изпичат равномерно.
https://www.youtube.com/watch?v=658JibtKT9c
. Нареждат се в тава, покриват се с прозрачно фолио.
Прозрачното фолио задържа влагата и температурата в тестото и помага да втасат по-бързо. Покритите козунаци се поставят на топло (в фурна 40 С), за да втасат, това отнема около 35-40 мин.
След това се намазват с яйце разбито с вода, наръсват се със захар и филирани бадеми.
Може да се разбие цяло яйце с равни части вода в пуловеризатор и се напръскват козунаците-така го прави Жани..
Печем в загряна фурна на 160-170 С с вентилатор за около 20-25 мин на средната позиция на скарата.
При мене малко се сляха при печевето.
Може да се разбие цяло яйце с равни части вода в пуловеризатор и се напръскват козунаците-така го прави Жани..
Печем в загряна фурна на 160-170 С с вентилатор за около 20-25 мин на средната позиция на скарата.
При мене малко се сляха при печевето.
Козунаците се изпичат много добре на температура малко по-ниска от тази на която печем кекс (180С). Не се налага да се покриват с фолио и се изпичат равномерно.
И с шоколад.
Тази година не шарих яйцата,а си ги оставих така.
Чудесни козунаци, Живе :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Козунаците ти изглеждат чудесно, Живе, а с тези аромати в тях, само мога да преглъщам лакомо ;) А за да имат конци се иска едно дълго и уморително месене (теглене). Ако имаш хлебопекарна, тя би те улеснила максимално. Но по важен е вкусът в крайна сметка, за който не се и съмнявам. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен и пожелание за прекрасна седмица!
Живе, чудесни козунаци, много ми станаха интересни ароматите и ще ги пробвам непременно, още повече, че са налични у дома и харесвани. Аз малко ще оспоря Ирмето, според мен конците идват от по-късното и постепенно добавяне на мазнина и най вече от усукването на самото тесто, безспорно и от брашното с повече глутен, и по-малко от месенето, но може пък и да не съм права. И друго, което ми направи впечатление и при теб, а видях и при източника - от мама знам, че козунаците се пекат в тесни но дълбоки задължително съдове, така тестото втасва нагоре, а иначе се разлива настрани. Много са удобни продълговатите форми за кекс примерно, а можеш и в йена. Тестото е хубаво да заема долу съда и да расте нагоре при втасването.. Айде сега, дойдох да ръся съвети...ама просто споделих, знам че не се сърдиш, нали! Целувки
ОтговорИзтриване