вторник, 22 април 2014 г.

Ароматен козунак



На Великден с вкусни кознаци....

Трябваше да ми стана на конци като на  Жани,но не се получи.Може би следващия път.Иначе си стана много ароматен,сладък,абе изядохме го...
Рецептата е от тук
Ше я напиша и аз:

ПРОДУКТИ
5 яйца
300 гр. захар
350 гр. прясно мляко
180 гр. мазнина (80 гр. краве масло + 80 гр. свинска мас + 20 гр. слънчогледово олио)
1 кг. брашно за козунаци
40 гр. жива мая
5 гр. махлеб млян
2 гр. какуле (кардамон) млян
2 гр. натурална мастика Хиос (или т.н. Сакъз)
1/2 ч.л. сол
филирани бадеми за наръсване на козунаците

ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяме закваска като натрошаваме маята, изсипваме 1 с. л захар, 2/3 ч.ч. брашно и заливаме с 200 гр. топло прясно мляко. Разбъркваме, покриваме и изчакваме докато шупне сместта и удвои обема си (~ около 20 мин).

Пресяваме брашното 2 пъти и добавяме 1/2 ч.л. сол.
С блендер ( или с хаванче) стриваме дъвката с 2 с.л. захар на прах.
В купа разтопяваме внимателно кравето масло, свинската мас и олиото до еднородна смес.

В дълбок съд разбиваме яйцата с 300 гр. захар, добавяме шупналата мая, 150 гр. топло прясно мляко, ароматите (махлеп, кардамон и стритата дъвка) и 1/3 от мазнината. Разбъркваме и сипваме брашното на части като доливаме по малко от останалата мазнина. Получава се меко и еластично тесто. За замесването използвам миксер с бъркалки за тесто, меся тестото енергично в продължение на 5-10 минути докато се получи гладко и еластично тесто. Тестото не се отделя от стените на тенджерата.
Оставяме да почине 10 мин като през това време намазване повърхността на маса с олио и изсипваме върху нея тестото като си помагаме с шпатула, за да оберем тестото от стените на тенджерата.
Намазваме обилно ръцети си с олио, събираме тестото на топка, която измесваме на продълговата франзела и сгъваме на 3.



 По същия начин издължаваме и събираме тестото 10 пъти като правим това винаги в една и съща посока, за да се образуват конци. 



Прехвърляме тестото отново в тенджерата, похлупваме и оставяме да втаса на топло или във фурна предварително загрята на 50 С. и като загрее изключвате.

От това количество продукти се получава тесто, което може да се раздели на 4 части (за 4 козунака) по около 450 гр. всеки.Разтяга те,слага се плънка




 и се навива.Аз направих с тече шоколад и ябълково сладко.




 
Всяка част се разделя на две. Всяка половинка се разтегля с ръце на дебел слой и се завива на руло. Всяко руло се измесва и се издължавана фитил.


Ето тук може да се види как томно да се направи.

https://www.youtube.com/watch?v=658JibtKT9c

Сплетените козунаци се поставят върху парчета от пекарска хартия


. Нареждат се в тава, покриват се с прозрачно фолио. 


Прозрачното фолио задържа влагата и температурата в тестото и помага да втасат по-бързо. Покритите козунаци се поставят на топло (в фурна 40 С), за да втасат, това отнема около 35-40 мин. 



След това се намазват с яйце разбито с вода, наръсват се със захар и филирани бадеми.

Може да се разбие  цяло яйце с равни части вода  в пуловеризатор и се напръскват козунаците-така го прави  Жани..

Печем в загряна фурна на 160-170 С с вентилатор за около 20-25 мин на средната позиция на скарата.
При мене малко се сляха при печевето.


Козунаците се изпичат много добре на температура малко по-ниска от тази на която печем кекс (180С). Не се налага да се покриват с фолио и се изпичат равномерно.


И с шоколад.


Тази година не шарих яйцата,а си ги оставих така.


3 коментара:

  1. Чудесни козунаци, Живе :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Козунаците ти изглеждат чудесно, Живе, а с тези аромати в тях, само мога да преглъщам лакомо ;) А за да имат конци се иска едно дълго и уморително месене (теглене). Ако имаш хлебопекарна, тя би те улеснила максимално. Но по важен е вкусът в крайна сметка, за който не се и съмнявам. :)
    Прегръдки от мен и пожелание за прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, чудесни козунаци, много ми станаха интересни ароматите и ще ги пробвам непременно, още повече, че са налични у дома и харесвани. Аз малко ще оспоря Ирмето, според мен конците идват от по-късното и постепенно добавяне на мазнина и най вече от усукването на самото тесто, безспорно и от брашното с повече глутен, и по-малко от месенето, но може пък и да не съм права. И друго, което ми направи впечатление и при теб, а видях и при източника - от мама знам, че козунаците се пекат в тесни но дълбоки задължително съдове, така тестото втасва нагоре, а иначе се разлива настрани. Много са удобни продълговатите форми за кекс примерно, а можеш и в йена. Тестото е хубаво да заема долу съда и да расте нагоре при втасването.. Айде сега, дойдох да ръся съвети...ама просто споделих, знам че не се сърдиш, нали! Целувки

    ОтговорИзтриване