6 бр. яйца с размер М
200 гр захар
200 гр брашно
5 с. л. топла вода
1 ч. л. бакпулвер
2 пак. ванилия със захар
За ваниловия крем:
500 мл прясно мляко
3 с. л. захар
1 пак. ванилов пудинг на прах-за варене на д-р Йоткер
100 гр масло със стайна температура
3 с. л. пудра захар за разбиване на маслото
500 мл прясно мляко
3 с. л. захар
1 пак. ванилов пудинг на прах-за варене на д-р Йоткер
100 гр масло със стайна температура
3 с. л. пудра захар за разбиване на маслото
Карамелен сироп за напояване:
1ч.чаша захар
1/2 пакет малко масло
100 гр.гореща вода
Карамелизирате захарта със маслото и като покафенее добавяте горещата вода.Бъркате докато стане гъсто като сироп.Оставя се да се охлади.
За сметановия крем :
400 мл течна сметана
1ч.чаша захар
1/2 пакет малко масло
100 гр.гореща вода
Карамелизирате захарта със маслото и като покафенее добавяте горещата вода.Бъркате докато стане гъсто като сироп.Оставя се да се охлади.
За сметановия крем :
400 мл течна сметана
200гр.заквасена сметана-извадена час ,двапреди употреба от хладилника
100гр. разтопен шоколад-бял
100гр. разтопен шоколад-бял
4 с.л. захар
4 пакетчета ванилова захар
За шоколадовия ганаш
200гр.черен шоколад
100гр. течна сметана
50гр. масло
За шарката
100гр. разтопен бял шоколад
2с.л. олио
За ваниловия крем-правя го по указаната рецепта на пакетчето,завивам плътно с фолио и го оставям да се охлади на стайна температура.
Разбивам маслото с пудрата захар до пухкав крем.добавям по лъжица от ваниловия крем и бъркам с дървена лъжица.
За сметановия крем-Разбивам течната сметана с миксера.В отделна купа слагам заквасената и захарта с ванилията и прибавям разтопения шоколад.Събирам двете сметани и бъркам с шпатула или дървена лъжица отдолу нагоре.Пребирам в хладилника да постегне,докато разрежа блата на 3 .
Сглобяване на тортата:
Във форма 26 см слагам ленти за по-лесно изваждане на тортата,блат и сиропирам с 3 с.л. от карамеления сироп.
Намазвам с масления крем.Слагам втори блат,сиропирам и намазвам с половината от сметановия крем.
Отново блат,сироп и крем.Оставям в хладилника за 1 нощ.
На другата сутрин приготвям шоколадовия ганаш.
За шоколадовия ганаш-в купа /аз ползвам дуралексова/ слагам начупения шоколад,сметаната и маслото и поставям в микровълновата на средна температура.Изваждам няколко пъти-2-3 някъде и разбърквам.Изваждам и оставям леко да се охлади,но да е течен.
Изваждам тортата,свалям страничния ринг и пемествам тортата в подходящ поднос.
Заливам с ганаша и оставям да стегне.
Разтопявам белия шоколад с 2 с.л. олио до леко течен.Сипвам в пош,може и в найлоново пликче,като му се отреже съвсем малко ъгълчето и буквално нахвърлям от белия шоколад.
Отново блат,сироп и крем.Оставям в хладилника за 1 нощ.
На другата сутрин приготвям шоколадовия ганаш.
За шоколадовия ганаш-в купа /аз ползвам дуралексова/ слагам начупения шоколад,сметаната и маслото и поставям в микровълновата на средна температура.Изваждам няколко пъти-2-3 някъде и разбърквам.Изваждам и оставям леко да се охлади,но да е течен.
Изваждам тортата,свалям страничния ринг и пемествам тортата в подходящ поднос.
Заливам с ганаша и оставям да стегне.
Разтопявам белия шоколад с 2 с.л. олио до леко течен.Сипвам в пош,може и в найлоново пликче,като му се отреже съвсем малко ъгълчето и буквално нахвърлям от белия шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар