сряда, 27 август 2014 г.

Плодова пита


Не можах да се стърпя и за този сладкиш.При това изобилие на плодове ,как да не го направя,та макар и късно вечерта.Той се прави на етапи-така го направих и аз между извеждането на Ръсти и гледането на Ради.Първо изпекох блата и направих крема,оставих да се охладят.Накрая и сиропа и сгобяването на сладкиша.

Рецепта от Йоли...

Продукти за блата:

1 яйце
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. настръгни кори от портокал и лимон
70гр. стопено масло
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

Продукти за крема
300мл. пресно мляко
7 с.л. захар
2 с.л. пшенично нишесте
1 пълна с връх лс.л. брашно
50гр. масло
1 ванилия
400гр. заквасена сметана
свежи плодове по избор-аз сложих праскови,сини сливи и боровики

Продукти за сиропа
1ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
сок от половин лимон
1 ванилия
1 с.л. желатин






Приготвяне:
Разбиват се яйцето със захарта,киселото мляко,брашното с бакпулвера,кората и ванилията и накрая маслото.Тавичка за пай се намаслява хубаво и се поръсвас брашно,изсипва се тестото,заглажда се и се изпича в предварително затоплена фурна на 180 градуса.



 За крема-смесват се брашното С нишестето и се разбиват с част от млякото .Останалото млясо със захарта се слага на котлона.Преди да заври се сипва нишестенатА смес и се бърка до сгъстяване.Сваля се от огъня и се прибавя маслото и ванилията.Оставя се да се охлади.След това се прибавя сметаната.


Сиропа-сварява се захарен сироп за няколко минути.Желатина се сипва в чашшка с малко вода,разбърква се и се оставя да стегне.След това се разтопява и се сипва в сиропа,заедно с ванилията.

Върху изстиналия блат се намазва крема.



Отгоре се нахвърлят плодовете.


Заливат се желатиновия сироп и се прибира в хладилника.Сервира се охладен.



Блата е леко сух,но с крема се допълва отлично.

Хубава вечер!

вторник, 26 август 2014 г.

Тиквички с моцарела на фурна



Днес докато разглеждах последната рецепта на Ванчето от тук,реших,че все нещо с тиквички е приготвила.И попаднах на тази рецепта.Исках нещо различно и вкусно.Потърсих в Лидъл моцарела-не открих,но пък с извара и топено сирене пак станаха вкусни.





Продукти:
2 средни по големина тиквички
1 моцарела /аз замених с извара и топено сирене с 2 скилидки чесън/
1 яйце
3 с.л. прясно мляко
брашно
галета
сол
зехтин

Приготвяне:

Нарежете тиквичките по дължина на тънки ленти. Бланширайте ги за 3-4 мин. във вряща подсолена вода. Извадете ги, изчакайте малко да се отцеди водата. Върху всяка лента-тиквичка сложете по парче моцарела и похлупете с двата края. Разбийте яйцето с прясното мляко. Посолете. Набрашнете всяко парче, потопете в разбитото яйце и оваляйте добре в галета. 


Наредете така приготвените тиквички в тава покрита с хартия, полейте с тънка струйка зехтин и изпечете на 200 гр. за около 15 мин.

Аз ги пекох малко повеч,за да получат кафеникав загар.

Харсаха ни и топли и студени.Ванче,благодаря за рецептата-прегръдки от мен!
И само с хлебче си хапнах-пак месих ....
Вече започнах на око да слагам продуктите за хляба и той си става толкова вкусен-друго си е домашно изпечен хляб.Дори на този хляб сложих ситно нарязан розмарин и си ухаеше много приятно.

Лека нощ от мен и Ръсти-и той пропи бира милия.....


И после така....
Хубав,слънчев вторник от мен!

неделя, 24 август 2014 г.

Торта с бял шоколад и сметана

Тортата видях при Лорейн Паскал 24kitchen-царица е на десертите.Та докато правеше тортата,аз вече я бях планирала за почивните дни.Зарадвах децата и себе си....Продуктите са от Лидъл-ето тези:
Продукти:
1 кутия крем
2 бели шоколада
1 кейк
1 желатин
пудра захар по желание


Разбивам крема-800 г. на пухкав сняг-аз добавих и малко пудра захар,защото не ми беше достатъчно слъдък.Прибавям и 1 желатин предварително разтворен в 40гр. вода и леко разтопен.Разрязвам кейка на филийки и подреден фъф форма,като леко го сиропирам с подсрадено кафе.
Понеже формата не ми е висока,изразах една папка и сложих ленти отстрани на борда.

Таса и по-гладки стават страните на тортата.Върху кейка сложиш сладко от ягоди и изсипах половината крем.
Заглаждам и поръсвам с настърган шоколад.
След това наредих втори ред от кейка,който напръсках с амарети и отново слако от ягоди.
Завършвам с крем,шоколад и ядоди за украса.
Лорейн подреди ягоди отстрани на дартата върку кейка,но аз предпочетох да ги направя на сладко.Ефектно беше при ня,защото ползваше стъклена кватратна форма и беше красиво .Аз нямам такава и затова го направих във форма.

Много е лека и ефирна...

Да ви е сладко!
Хубава неделя от мен и Ради!

събота, 23 август 2014 г.

Плодов сладкиш Аура

Вкусния маслен сладкиш на Аура-при нея има толкова вкусни рецепти,че да се чуди човек коя да направи по-напред.Всичко е тук.



Много е лек и за кафенцето е чуден...Имах праскиви от село-не са огромни,но домашни и ароматни....
И ето рецептата:


6-7 праскови
2 яйца
4 с.л. мек  маргарин
4 с.л. меко масло
4 с.л. вода
6с.л. прясно мляко
10 с.л. захар
12 с.л. брашно
1 пакет бакпулвер
1 ванилия
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Разбива се мазнината със захарта,прибавят се 1 по едно яйцата и постепенно останалите продукти.Сместа се сипва във форма покрита с хартия.Отгоре се нареждат прасковите разполовени с извадени костилки.




Печем на 160-180 градуса.И очудването ми беше че наистина както казва Аура по врее на печенето прасковите се покриха.



Пече се до готовност.След охлаждане се поръсва с пудра захар.

След това може и да се разреже.



И да ви е сладко!


Приятна събота....


вторник, 19 август 2014 г.

Патладжанини рулца с фета-Ρολάκια μελιτζάνας με φέτα

За мезе на биричката си е супер!Крема е много вкусен и предава мекота на печения патладжан.
С продукти на Лидъл.Не бях обърщала внимание на изварата в кутия като майонеза,но се оказа много фина и при сладкиши ще е супер.Търсих сирене крема/обикновено/ и след като не открих,попаднах на нея.


Продукти:

2 патладжана
1 кутия извара-250 гр.
3 триъгълничета топено сирене
няколко изчистени маслини
черен пипер
2-3 стръка магданоз
няколко листа босилек
лека струйка зехтин


Приготвяне:
Патладжана се реже,накисва с вода и сол за полови час.Изплаква се и се подсушава.Подреждат се в тава с хартия и се посоляват,поръсват се с черен пипер и няколко капки зехтин  и се пече докато покафенее и от двете страни.


През това време се подготвя плънката-всичко се обърква с лъжица.

Така изглеждаха изпечените ленти патладжан
Малко се свиха ,та ги хапвахме на една хапка.Взима се една лъжица плънка,слага се на рулото и се навила,като прегънатото  да е отдолу.Нареждат се в чиния.


Остана ми плънка за още една доза.Но намазана на прясно изпечен хляб си е истинска наслада...


Отгоре се поръсват с магданоз и няколко капки зехтин.Отваряте биричка-при нас гръцка,та да върви с рецептата и се наслаждавате...


Kαλή όρεξη!


понеделник, 18 август 2014 г.

ПЕЧЕНИ ЧЕШКИ БУХТИ

Видях ги при Инчето ето тук, и когат децата ми бяха на гости тези дни ги направих за закуска.С чаша топло мляко е много вкусно.Инче,благодаря завкусната рецепта!

Продукти:
240 мл. топло прясно мляко
60 мл. вода
90 гр. захар
90 мл. олио
1 яйце
1/2 чаена лъжичка сол
1 ампула есенция ванилия д-р Йоткер
2-3 капки лимонава течна есенция на д-р Йоткер
2-3 капки течна ромова есенция на д-р Йоткер
540 гр. брашно
1 пакетче суха мая

3-4 супени лъжици брашно за поръсване на повърхността и на тестото след втасване
пудра захар за поръсване
олио за намасляване на бухтите и тавата

Приговяне:

Маята със захарта и малко прясномляко направих на каша иоставих да кипне.Смесих останалите продукти иприбавих маята,омесих на средномеко тесто и оставих да втаса.При мен се оформиха 19 топчета-всяко разтягам и лагам по малко сладки,загъвам и прищипвам,като поривам хубаво ,за да не излезе слакито при печене.Подредих бухтите в намазнена тава  и оставям да топло да втасат.




 Втасалите бухти намаслете с олио 



и изпечете в предварително загрята фурна на 170С за около 35-40 минути, като по някое време може да покриете бухтите с фолио, за да не потемнее кората им много. 


Изпечените бухти намаслете отново с олио и покрийте с кърпа, за да омекне коричката им. 

Поръсете обилно с пудра захар. 

Успешна нова седмица на всички!