събота, 19 септември 2015 г.

Пай с праскови и сливи



За тестото:
1 и 3/4 ч.ч брашно
112г разстопено масло
4 с.л течна животинска сметана
2 с.л захар
Щипка сол
1 ч.л бакпулвер


Пресейте брашното с бакпулвера, захарта, солта и бакпулвера.
Направете кладенче изсипете в него маслото и сметаната, и замесете гладко тесто.
Оформете тестото на топка, поставете в плик и оставете в хладилника, докато приготвите крема и плодовете.


За крема:
225г крем сирене Филаделфия
1/2 ч.ч захар
1/2 ч.ч течна животинска сметана
2 яйца


Плодове: 1 голяма праскова и около 10 сини сливи


Разбийте крем сиренето със захарта, прибавете сметаната, разбъркайте, добавете едно по едно яйцата и бъркайте до гладък крем.
Обелете прасковата и нарежете на тънки филийки. Сливите разполовете и нарежете на 3 всяка половинка.
Извадете тестото от хладилника и разстелете като притискате с пръсти върху дъното и стените на форма за пай с диметър 22-23см. Наредете на дъното половината плодове, залейте с половината крем,


 наредете отгоре още един ред с останалите плодове и полейте с останалия крем.

Печете в предварително загрята до 180С (355Ф) градуса фурна около 55-60 минути. Изключете печката, отворете вратата на фурната и оставете така 10 минути, след това извадете сладкиша от фурната и оставете да изстине напълно.


Насладете му се....



Да ви е сладко!




Рецептата е на Танчето.

понеделник, 7 септември 2015 г.

Пица с пресни смокини


За любителите на сладко и солено е тази пица.На мен лично много ми допадна.



С малка част от това тесто тук  направих пицата.

В тавичка сложих алуминево фолио хубаво намазнено и отгоре разтегнатото тесто.Поръсих със сирене и кръгчета смокини.Но вие сложете пекарска хатия,защото по-лесно се отделя тестото....



Полях с мед  и запекох за 20 минути.Трябва да е лекозапечено-аз малко го изпуснах.


След като се изпече се полива с тънка струйка мед.



И си я хапнахме с удоволствие.


Хубава седмица от мен!





неделя, 6 септември 2015 г.

Пълнени сладки питки (Buchteln)




Продукти:

7 г суха мая
100 мл топло прясно мляко
20 г захар
щипка сол
340 г брашно
1 яйце
1 жълтък
130 г меко краве масло
4 с. л. пудра захар

60 г сладко по избор

Приготвяне:

Маята се смесва с млякото, захарта, солта, брашното, яйцето и жълтъка. Добавя се и 80 г масло.
Омесва се еластично тесто. Оставя се на топло място за 30 минути. Тестото се разделя на 16 топки.Във всяка топка се прави дупка и се слага по 1/4 ч. л. сладко по избор
Залепва се и се дооформя във вид на топка. Поставя се в намаслена тава (22 см), като се оставя място по между им.
Отгоре се поръсват с 2 с. л. пудра захар.Оставят се да втасат още един път за 20 минути.
50 г масло се разтапя и се намасляват обилно питките.



Пекат се в предварително загрята фурна на 175 С за около 20 минути.
Пълнените сладки питки (Buchteln) при сервиране се поръсват с пудра захар.



Чудесни за закуска.


Източник Гответе с мен.

Да ви е сладко!



Сироп от смокинови листа

Вече ми е любимият сироп-с аромат на лято....




Продукти

20-30 смокинови листа
1 литър вода
1 кг захар
1 пакетче лимонтузу

Приготвяне:
Измийте листата и ги сварете във водата за 20 минути. Оставете всичко да изстине. Отстранете листата и прецедете течността.
Към смокиновия сок прибавете захарта. Варете 30 минути без капак докато сиропа започне леко да се сгъстява. В последните 2-3 минути от варенето прибавете лимонтузуто.
Сипете сиропа докато е още горещ в суха бутилка. Затворете веднага.
Поднесете с газирана вода, лед и лимон.


 Насладете му се!
Рецептата е на Йоли.


Аз прибрах в шишенца в хладилника,но можебитрябва да се пинах за по-голяма трайност.


Постни шоколадово-ягодови сладки

И отново за колегите...и новият ни офис.

Продукти за около20-22 бр.

½ ч.чаша малинов конфитюр-моят беше ягодов
1 ч.чаша захар
1/3 ч.чаша олио
1 пакетче ванилова захар
1 ч.л. бадемова есенция
½ ч.чаша какао
1 ½ ч. чаши брашно / използвах 1 1/3 ч.чаша брашно/
1 ч.л. бакпулвер, равна
щипка сол

Фурната се загрява на 175С.

В купа се смесват сладкото от малини или мармалад, захарта, олиото, ванилия и екстракт от бадеми. В друга купа се пресяват през сито какаото на прах, брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавят се сухите съставки към течните на три пъти, с леко разбъркване и без да се омесва много се оформя тесто. От него се късат и формоват топчета с големина на орех, като леко се притискат.




 Поставят се в тава, покрита с хартия за печене и пекат в продължение на около 10 -11 минути, според дебелината, като не се препичат - в последствие ще се стегнат още малко. Изваждат се от фурната и след леко охлаждане се прехвърлят върху решетка за окончателното им изстиване.


Зарадвах колегите си и този път....


Някои отделих и издълбах средата,смесих с конфитюр и напълних.Отгоре поръсих с кокос.

Рецептата е на Дани.

В новия офис започнахме така:




Да ни е все така празнично и цветно!


Погача за колегите


За последния работен ден в стария офис направих тази погача.Достатъчно голяма,че да стигне и остане,но имаше и колеги отпускари.



Продукти:
3 яйца
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. олио
300мл. прясно мляко
400гр. кисело мляко+1к.л. сода
1,500гр. брашно

Приготвяне:

Маята и топлото мляко ,заедно с 3 с.л. брашно и 1 с.л. захар се разбъркват и оставят  да шупнат.

В съд с брашно се прибавя сместа с маята,яйцата,киселото мляко и содата,солта и се омесва тест.Оставя се на топло за 30 минути.Оформяме и оставяме за още 30 минути.

Аз оформих по този начин:





Режат се по следата на 2 и се получават тези розички.


Оставих малка  част от тестото за в средата и наредих розичките отстрани.Мрежата ,коята покрива тестото в средата е с тази джаджа,която с още няколко поръчах от vivre.


Ето и оформена.


Втасва и се намазва с жълтък,пр.мляко и масло.


Печем на 170 градуса 40-45 минути.

Това си голяма погача и стигна за всички колеги,че и остана.


А на всичкото отгоре съм и  номинирана сред финалистите в категорията „Топло от фурната” (Най-добър блог за пити, погачи, тутманици и баници) на Годишни награди за кулинарни блогове за 2014 г.blogovoditel.com

Малко се позабавлявахме и изпратихме стажантите,които ни помагаха цяло лято.

Приятен ден на всички!



Десерт за 5 минути


Продукти за1 чаша

2 средно големи банана, предварително нарязани на филийки и замразени във фризер
2 суп. л кисело мляко
2 суп. л какао
1 суп. л мед или кленов сироп

Приготвяне:
Всички съставки се смилат в кухненски робот и се сервира с  плодове пожелание.

.

Източника е Дени.

Да ви е сладко!


събота, 5 септември 2015 г.

Сладкиш с меден пъпеш


Сладкиша е от рецептите на Йоли,но вместо круши  сложих пъпеш.Направих го ,за да го споделя с родителите на Боби с  чаша ароматно кафе.




Много ароматен сладкиш се получи.



Продукти:
100гр. меко масло
120 гр. пудра захар
2 яйца
100мл. прясно мляко
1 ванилия
220 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер


половин пъпеш

1 к.ч. захар
1ч.л. канела
4с.л. течен мед

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта и прибавяме яйцата,млякото и ванилията.Прибавя се брашното с бакпулвера  и се разбърква с маслената смес.Сипваме тестото в тавичка покрита с хартия и заглаждаме.
В малка купичка смесваме кафявата захар с канелата.Поръсваме половината върху тестото.Нареждаме парчета пъпеш и намазваме с половината от меда с четка.




Поръсваме пъпеша с останалата захар и печем в загрята фурна на 180 градуса.




Преди да поднесем го нарязваме и поливаме с останалия мед.


Да ви е сладко!


Малко снички с цветята на свеки.....










и запустялото село Радово в Трънския край.



Някога това беше смесен магазин,сега идва бусче и кара хр. продукти.




Окрадената черква



с красивия бор пред нея.







Това е малка част от това селце...