неделя, 24 ноември 2013 г.

Ръжени хлябчета със сусамов тахан

Както съм подкарала нещата с тахана,направих и тези вкусни хлябчета.
Продукти:
1 1/2 ч.ч. топла вод
1ч.л.мед
1/2 пакетче мая
2 с.л. сусамо тахан
200гр. пълнозърнесто брашно
200гр. бяло брашно
1ч.л. сол

Приготвяне:
Маятасе натрошава в чаша,прибавя се малко водичка и 2 лъжици брашно-прави се кашичка и се остава за 15 минути да шупне.След това в съд се слагат брашната,маята,останалата вода,меда, солта  и тахана.Всичко се обърква и ако има нужда се прибавя още брашно,докато се получи топка тесто.
Намазнява се леко и се покрива с прозрачно фолио да втаса-около 2 часа,докато удвои обема си.След като тестото втаса се оформят топки,които подредих в набрашнена тава,отгоре леко ги цепнах с ножа,поръсих с брашно и сложих в леко затоплена фурна-на 50 градуса да втасат още веднъж.


Засилвам фурнатана 180 градуса,за да се изпекат.Изваждам от фурната,напръсквам леко с вода и покривам с кърпа.

След като се охладят,питките могат се се хапнат сладко,сладко...
Благодарение на Надето-една моя колежка,която ме открехна за тахана,открих и тази вкусотия сусам и мед-няма такава вкусотия...който обича халва,може да си направи и да си намаже на филийка.
Хубава неделна вечер от мен!

Кекс прясно мляко и каймак

По желание на Боби-един обикновен ,но вкусен кекс.Чудех се как да го направя и измислих този начин.В хладилника ми седи 1 чаена чаша със събран каймак от прясно мляко,защото никой не го яде и така влезе в употреба.
Без да искам стана и с интересна шарка-кръгче какао в средата....Поднесен с чаша ароматен чай от липов цвят,мента и салвия.

Продукти:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко с каймак
1 пакетче-125 гр. меко масло
2-3ч.ч. брашно-до кексово тесто
1 бакпулвер
2 ванилии
портокалови и лимонови корички-аз си настъргвам и ги слагам в бурканче със захар в хладилника
2с.л. какао

Приготвяне:
Разбива се маслото със захарта,прибавят се едно по едно яйцата,млякото,настърганите кори ,ванилиите и брашното малко по малко.Сипвам във намаслена форма-аз сложих хартия  и оставям малко от тестото в което прибавям какаото.Разбърквам и сипвам отгоре.С нож правя спираловидни движения и слагам в затоплена фурна на 180 градуса.

Когато е готов се пробва с дървен шиш и ако няма тесто по него кекса е добре изпечен.
Изважда се от формата и по желание се поръсва с пудра захар.
Хапнете с наслада в неделния следобед....
С хризантема за настроение....


Дип от авокадо и сусамов тахан

И пак нещо таханово-тези дни се въртя около буркана с тахан.В комбинация с лимон и чесън си е голяма вкусотия...

Слагам 1 авокадо за проба,за да видя как ще се възприеме в къщи.Миналата година правих ,като прибавих и орехи и стана вкусно.Но сега без тях.Разрязвам авокадото на 4 и така по лесно изваждам костилката.

Продукти:
1 авокадо
сока от половин лимон
2 с.л.зехтин
2 с.л. сусамов тахан
1/4 ч.л. канеа
1/4 ч.л. смлян кимион
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Авокадото се обелва и се слага в блендер,заедно с лимона и се пюрира.Прибавят се останалите съставки и отново се пюрира,докато стане гладка консистенция.
След като снощи  си хапнахме ,остана една част от дипа и днес му прибавих 2 изпечени патладана и 3 с.л. кисело мляко с висока масленост,още 2 скилидки чесън и малко сол.
Получи се ето това:
Обвовено и също толкова вкусно...

събота, 23 ноември 2013 г.

Хумус - паста от нахут и тахан

Много вкусен хумус,който опитах от една колежка.Препоръча ми тя да си купя суров нахут,за да се спестят всички витамини.И в денят на християнското семейство,реших да изненадам моите деца с тази така наречена разядка с препечена филийка.Дадох наставленията как да нагласят херметическата тенджера и нахута да бъде готов след като се прибера от работа.Съпругът отказа да работи с тази тенджера,снахата също,но големият син каза че ще го свари.И каква беше изненадата ми като се прибрах-чистят децата,та пушех се вдига-почти бяха на финала.Така са сварили нахута,че той започнал да излиза от дупката  на капака и да се пръска където си поиска.Било е голямо мазало  както се изразиха те.Е,отворих капака и беше останал 1 шепа нахут,с който да направя тази рецепта.Важното е ,че се хареса на всички.


Продукти:


150 гр. сух нахут,  или 300 гр. от консерва
 2 супени лъжици сусамов тахан
 сокът на половин лимон
 2-3 супени лъжици зехтин
 сол

2-3 скилидки чесън
1 глава кромид лук

червен попер
пресен магданоз
Приготвяне:
За приготвянето на хумус  трябва да знаете, че нахута  задължително се обработва предварително. Накисвате го във вода и го оставяте да престои една нощ. Ако използвате нахут от консерва, това не е необходимо.  На следващия ден го сварявате,  докато  зрънцата нахут омекнат и го отцеждате от водата. Нахутът изискав доста време за варене, около час ще ви бъде достатъчен. Ако ползвате тенджера под налягане ще ви бъде нужно много по-малко време, ако знаете как се работи с нея-готов е  за около 20-30 минути .
Сипете сварения нахут, тахана, лимоновия сок, солта,чесъна,лука и зехтина в блендер, или в кухненски робот и да разбиете до получаването на хомогенна смес, което става за около минута.И така  хумусът е готов!

В чиния се слага от хумуса,отгоре се поръсва с червен пипер и пресен магданоз.По принцип в средата се прави кладенче от зехтин,но като знам ,че моите домашни нямаше да харесат по този начин поднесеният хумус,тази опция я пропуснах.

За награда след почистването-палачинки с дюлево желе.
И всички бяха доволни...

Праз с наденички

От миналата година се каня да сготвя това вкусно ястие видяно при Пепи,за която рецепта и благодаря.Много вкусно ястие за студените  дни.Наденичките купих от Лидъл-мънички и вкуснички.Моите хора обичат лютичко,затова им поднесох ястието с тези люти чушки.
Продукти за 4 порции: 5-6 стръка праз800 гр тънка наденица за печене  200 мл бяло вино1 ч.л. червен пипер 50-60 мл олио сол, ако няма да се прибавямалко  подправкаако желаете яйца,могат отгоре да се сложатПриготвяне:  Стръковете праз се цепят на 4 по дължина и се режат . Запържват се за 2-3 мин. в олиото, посолява се и залива с виното. Задушава се под капак, докато се изпари почти всичката течност. 
Прибавя се зелечуконата  подправка, червения пипер, разбърква се и се прехвърля в тавичка. Наденицата се нарязва на парчета и нарежда върху праза.Запича се в загрята на 200* фурна за 20 мин.или докато се запечат отгоре.


 Изважда се тавата, чукват се яйцата в направени с лъжица гнезда за тях и се  запича още 7-8 мин.Аз пропуснах тази опция.
И без яйца ни хареса много...


Печен карфиол със сос

Обичаме карфиол и винаги съм го панирала,но сега го направих по тази рецепта и много ни хареса. Рецептата взех от тук,където се отбивам всеки ден.


Продукти:

  • 1 глава карфиол
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
1/4 ч. л. сол
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. настърган кашкавал или сирене

Приготвяне:

 Карфиолът се почиства и разделя на розички.Вари се в подсолена кипяща вода до омекване, без да се преварява, около 5 минути.Отцежда се и розичките карфиол се прехвърлят в огнеупорна тава.
Приготвя се сосът, като кравето масло се разтопява в средна тенджера с дебело дъно на тих огън.Поръсва се с брашното и сол и всичко се разбърква.
 Постепенно се прибавя млякото, като сосът се разбърква непрекъснато, за да се избегне образуването на буци. Готви се на тих огън, разбърквайки до сгъстяване на соса.В края на соса се прибавя 1/2 ч. ч. настърган кашкавал.Сосът се разбърква и след разтварянето на кашкавала, тенджерата се сваля от котлона.
Приготвеният сос се изсипва върху розичките карфиол.


 Ястието се поръсва с останалия кашкавал.


 Фурната се загрява на 180 С.
 Карфиолът със сос се пече 30 минути до златист цвят.

Добре е соса да е по-рядък,за да остане от него и след печенето.



Сервирайте розички карфиол поляти със соса.



Карфиолът приготвен по тази рецепта се получава нежен и засищаш,както казва Марибу...



В сезона на карфиола направете си това ястие-ще ви хареса...

Подправка от 3 зеленчука


Падсетена  от Катето за тази подправка ,използвах последните зеленчуци от градината.
Продукти:
чушки -червени и зелени
моркови
целина

Морковите и чушките по кг,а целината няколко стръкчета.
Всичко смлях в блендера за по-лесно и се получи ето това нещо


Направих  3 пликчета и сега си имам ,когато ми се наложи да сложа  в някои ястие.

Кате,благодаря за тази лесна и полезна подправка-целувки!


неделя, 17 ноември 2013 г.

Торта с готови блатове, дюлево желе и заквасена сметана

Тъй като моят татко обича много сладки неща да си похапва ,аз винаги когато се прибирам му правя нещо по-така.Реших вместо да пека блатове,да купя готови от Лидъл.В началото се разочаровах,защото бяха като подметка когато ги извадих от кутията.,но след като бяха сиропирани,а  тортата завършена и престояла една нощ в хладилника,се оказа една голяма вкусотия.

Продукти:

1 кутия блатове-3 броя
800гр. заквасена сметана
захар няколко лъжици-пробвах на вкус
1 желатин
ягодово сладко
дюлево желе за напояване на блатовете
зелен кокос за поръсване

Начин на приготвяне:
Сметаната се овкусява със захарта .Желатина се залива с малко студена вода-разбърква се и се оставя да набъбне.След това се затопля леко в микровълнова фурна и на тънка струйка се сипва в сметаната като се бърка.
Взима се първият блат,надупва се с клечка иливилица и се сиропира с желе-да е по-редичка.Отгоре се залива част от сметаната.Нареждат се няколко ягодки от сладкото.

Слагат се и другите блатове по този начин.Най-отгоре се поръсва с цветен кокос.

Бързо,лесно и вкусно..



Много ми се смеят домашните  със снимките ,които правя.Искам да е нещо по-цветно,като това например...

Едно пъстро букетче насред алпинеума ми.



Преди седмица времето беше слънчево и настроението- също като тази петуния.,оплела се около едно храстче,сякаш да не я попари сланата.


Тя се шири на свобода,за разлика от дивата лоза,която остана вече без листа.


Хризантемите и те не спират да цъфтят.
Красота...