събота, 24 март 2012 г.

Козуначено руло с кайсиево сладко


Рецептата на това руло видях при Мина/angellovescooking/ и много я харесах.А с кайсиевото сладко и ядките -вкусотия....

Продукти

За тестото:

200 мл топло мляко
75 г масло, разтопено
2 яйца
4 супени лъжици кристална захар (около 85г)
1/2 чаена лъжичка сол
1 есенция ром д-р Йоткер
1 есенция ванилия д-р Йоткер (или 2-3 прахчета)
550 г брашно
1 пакет (7г) суха мая д-р Йоткер

За плънката:

50 г масло, разтопено
200 г конфитюр кайсии
1 чаша сушени кайсии, нарязани на ситно
1 чаша стафиди
1 чаша бадеми, нарязани на едро
1/4 чаша захар (по желание)

За глазурата:

1 жълтък
1-2 с.л. мляко
1/3 чаша кафява захар

Начин на приготвяне:

Поставяме съставките в голяма купа и в следния ред: брашно, мая, захар, масло - нарязани на кубчета, мляко, яйца, есенция ром и ванилия, сол – и месим тестото поне 20 минути, след което оставяме покрита с фолио или кърпа в предварително загрята на 50С и изключена фурна да втасва докато удвои обема си.

Разбиваме жълтъка за намазване с прясното мляко.

След като сме готови с месенето и тестото е втасало, загряваме фурната на 50С и изключваме.
Изсипваме тестото върху леко набрашнена равна повърхност.Разточваме кора с размери 40х40 см и дебелина около 1 см.Намазваме с разтопено масло за плънката.
Намазваме и с конфитюра от кайсии.Поръсваме с нарязаните на ситно сушени кайсии, стафидите и нарязаните на едро ядки.
Навиваме на руло, пренасяме върху хартия за печене и оформяме от рулото кръг.С остър нож нарязваме рулото на парчета с дебелина около 2-3 см и леко ги "разминаваме" едно с друго.Прехвърляме с хартията в 28 см по-дълбока тава за печене.Покриваме с памучна кърпа и оставяме в предварително нагрятата до около 50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за 15-20 минути - или докато удвои обема си.
Намазваме втасалото руло с разбития с прясно мляко жълтък и поръсваме с кафявата захар.



Печем в предварително загрята на 180С или 160C с вентилатор фурна около 35-40 минути, или до тъмно златисто кафяво, като след 15-20-тата минута покриваме с хартия за печене или алуминиево фолио - да не прегаря.Изваждаме, поставяме козунака върху решетка, както е в тавата, покриваме с памучна кърпа и оставяме да отпочива поне 30 минути.


Желая на всички пролетно настроение с кътче от моя балкон.
Времето позволява да си пия кафето тук...

4 коментара:

  1. Я прескочи до тук като така сладко ,сладко го описваш това месене , втасване ,печене за един урок по козунаци :)) ! То ,толкова хубав ,Живе , че ида веднага на кафе ,та белким е останало едно парченце от рулото и за мен :) ! И ще си тръгна с ей тази голямата патка , че са ми слабост :))) !
    Чао ,мила и да ти е сладко кафенцето на веселия ти балкон :* !

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, това не можах да го направя снощи:(Но не се отказвам, пак ще пробвам, Благодаря за рецептите!

    ОтговорИзтриване
  3. Ванюшка,повторението е майка на знанието-в случая на правенето.Но съм сигурна,че в едни момент ще ти се получи.
    Сонче,направи го-няма да съжаляваш.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Живе, чудесен избор и изпълнение :)
    И толкова апетитно ми намига!!!!!
    Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване