събота, 24 август 2013 г.

Φρυγανιά ζακυνθινή-Фриганя



Толкова лесен и бърз сладкиш и така да ми хареса-може би защото е гръцки.Не трябва и печене...


И най-важното -сочен.Обичам такъв вид сладкиши...




Необходими продукти:

1/2 пакет сухари

за захарния сироп:
1/2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. вода
1 пръчица канела
лимонова кора

за крема:
500 мл. прясно мляко
1 голям жълтък или 2 малки жълтъка
3-4 с. л. захар
3 с. л. брашно с лек връх
2 прахчета ванилия

подсладена сладкарска сметана
ядки: филирани бадеми илицветен кокос
Приготвяне:

Най-напред направете захарния сироп. Всички продукти за него се слагат в тенджерка и сместа се загрява на котлона, докато се сгъсти.

Подредете в правоъгълна тавичка филийките сухари така, че изцяло да покрият дъното й. Когато сиропът е готов и още горещ, махнете канелата и коричките и с лъжичка сиропирайте сухарите навсякъде - да не остават сухи местенца. Основата трябва да бъде сочна и ароматна - това се води сиропиран сладкиш. Оставете тавичката настрана, докато приготвите следващия пласт.

За крема разбъркайте в купа жълтъкът и захарта, добавете брашното и малко студено прясно мляко и бъркайте, докато се получи гъста каша. Прибавете останалото мляко (студено), разбърквайки, за да не се образуват бучки. Ако имате съмнения - прецедете. Сложете сместа на котлона и сварете крема на средно силен огън при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Свалете крема от котлона, разбъркайте да се охлади мъничко и залейте с него основата на сладкиша. Разпределете го навсякъде, загладете, покрийте съда със свежо фолио или намажете лекичко с масълце, за да не се образува твърда коричка и оставете да се охлади напълно.

Освен домашен ванилов крем, за направата на десерта може да ползвате готов крем от магазина със или без варене (пудинг, крем Оле и т.н.), сладкарски крем или въобще каквото ви душа пожелае. Ако ползвате студен крем не го слагайте веднага върху горещо сиропираните сухари, а ги оставете да се охладят преди това.
За последния слой на сладкиша разбийте сметаната на пухкав крем. Разпределете я отгоре с пош с интересен накрайник или с лъжица. Поръсете с канела и филирани или счукани ядки и оставете да стегне в хладнилника. Сервирайте сладкиша нарязан на парченца, добавете пресни плодове по желание или сладък топинг.


Източник-http://www.mageirikesdiadromes.gr/recipes/frygania-zakynthinh.html или
http://faitmaison-maria.blogspot.com/

3 коментара:

  1. Ау, че вкусен сладкиш! Разбирам защо ти е харесал толкова, Живе, определено си заслужава. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, чудно ти се е получила фриганята, браво!

    ОтговорИзтриване