неделя, 19 май 2019 г.

Малки солени кифлички




Тези кифлички са уникални на вкус!Толкова са мекички -душички...Направих ги вчера и днес още са меки.


Така, че ако решите да ги направите за следобедна закуска ,започнете от сега да се подготвяте.Изискват време заради втасванията,но резултата си заслужава.А и са мънички-за 2 хапки.



Продукти:
брашно около кг
1 голяма чаша олио-от порцелановите с дръжка
1 чаша от същите прясно мляко-леко топло
1 яйце
2 пакетчета суха мая-може и с кубче,но трява да се активира предварително
1 ч.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
1 белтък

1 жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. вода за намазване

за плънката:

500гр. извара
150гр. кашкавал-настърган
5 триъгълника топено сирене
1 с.л. кисело мляко
копър черен пипер


Приготвяне:
В купата на миксера слагам половината брашно,сухата мая,млякото,олиото,яйцето захарта и солта.Пускам миксера да смеси продуктите и по малко прибавям от брашното докато стане на топка.


Изваждам го и го доомесвам на ръка-по текстура е като на козунак.Разделям на 8 топки ,които оставям покрити с кърпа на страна да втасат.

Тук вече са готови.


За плънката-смесвам изварата  с млякото,кашакавала и сиренцата и намачквам с вилица.



Прибавям нарязания копър и раззбърквам.Оставям на стайна температура докато втаса тестото.


След като вече е втасало взимам една топка,поръсвам плота с брашно и върху тестото поръсвам брашно.С точилка разточвам кръг и режа на 8.



Слагам по 1 ч.л. от плънката и завивам.

Подреждам в тава покрита с хартия и подреждам кифличките и оставям повторно да втасат.Аз ги слагам в затворена невключена фурна покрити с кърпа за 20 минути.И продължавам да правя останалите.


Когато тези в тавата се надигнат включвам фурната на 170 градуса.Намазвам с отделения жълтък и ги пека до приятен загар.


Който ги опита остана приятно изненадан от вкуса.

Да ви е сладко!


1 коментар: