Продукти за блата:
200 гр.-масло
1 ч.ч.-захар
5 яйца
2 ч.ч.-брашно
1 бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
2с.л.-прясно мляко
3с.л.-какао
около 20-30 череши от сладко/пресни вишни,от компот или замразени без костилки/
Продукти за крема:
500 мл.-прясно мляко
1 пудинг ванилия на Йоткер
100 гр.- захар
50 гр.-масло
Продукти за ганаш:
250 мл-течна сметана
200 гр.- готварски шоколад
Маслото трябва да е меко.Разбива се с миксер заедно със захарта,ванилията и малко сол.
Към получения пухкав крем се добавят едно по едно яйцата като се разбърква след всяко.Бакпулверът се добавя към половината брашно.Изсипва се към яйчено-маслената смес.Разбива се с миксера.После се изсипва и останалото брашно.Разбърква се отново.
Отделя се една трета от кексовата смес.Към нея се добавя какаото и малко прясно мляко.Разбърква се.Жълтата смес се изсипва в подмазана и набрашнена форма за торта/24см/.
1 пудинг ванилия на Йоткер
100 гр.- захар
50 гр.-масло
Продукти за ганаш:
250 мл-течна сметана
200 гр.- готварски шоколад
Към получения пухкав крем се добавят едно по едно яйцата като се разбърква след всяко.Бакпулверът се добавя към половината брашно.Изсипва се към яйчено-маслената смес.Разбива се с миксера.После се изсипва и останалото брашно.Разбърква се отново.
Отделя се една трета от кексовата смес.Към нея се добавя какаото и малко прясно мляко.Разбърква се.Жълтата смес се изсипва в подмазана и набрашнена форма за торта/24см/.
Върху нея се разпределя какаовата смес.
Отгоре се нареждат черешите/вишните/и леко се натискат да потънат.
Пече се на 180 гр. в предварително загрята фурна до суха клечка./около30 мин./.
Изважда се върху решетка да се охлади.
Изважда се върху решетка да се охлади.
През това време се приготвя крема .Прясното мляко със захарта се слага на котлона да заври.
Нишестето се разтваря с малко от млякото.Добавя се на тънка струйка при непрекъснато бъркане към млякото.След като се сгъсти се отстранява от котлона и се добавя маслото.Разбърква се и се оставя леко да се охлади.
Охладеният сладкиш се връща в тортената форма.Върху него се изсипва кремът.
Аз си имах помощници.
Тя маже,той гледа.
Чака нещо да падне от масата.
И сам реши да опита ...
Оставя се да стегне в хладилник.
Отстранява се от котлона и към нея се добавя нарязан шоколад.Сместа се оставя за няколко минути да престои.След това се разбърква до получаването на гладък и лъскав крем.Оставя се за 10 минути в хладилник да се охлади и леко да се сгъсти.С получения шоколадов ганаш се залива сладкишът.
Правят се ивици с кухненско гребенче,но аз забравих за него.
На мен ми дойде малко сухичък блата.
Но това не поречи да пийна кафе и да си хапна парче от него.
И твоите вълни са станали,Живе. :)
ОтговорИзтриванеПразнично изглежда,а за вкуса не се и съмнявам!
Честит Гергьовден!
Благодаря ,Мире!
ОтговорИзтриванеЧудесни вълни, неустоим сладкиш и много уютно е при вас! Резултата е фантастичен, но с тези помощници, така и трябва:) Прегръдки, Живе!
ОтговорИзтриванеА, Живе, за сладкиша не знам, но помощниците ти са големи сладкиши :)
ОтговорИзтриванеЧудесен ти е сладкиша, Живе :) и дунавските вълни и малкия сладкиш :) ама какъв мерак има да помага вече :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава съботна вечер!
Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеМалката сладкарка има голямо желание да помага....