сряда, 22 октомври 2014 г.

Мързелива лютеница




Много сполучлива лютеница-видях я тук и я направих.Имах зеленчуците от градината ни и стана толкова вкусна-благодаря за рецептата!Доста хора и се довериха и я направиха.


Продукти за една доза:

около 3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях)

2 кг домати

1 кг патладжан

600 гр моркови

2-3 глави кромид лук

2/3 ч.ч. захар

1/3 ч.ч. оцет

1/3 ч.ч. червено вино

3 с.л. сол

1 1/4 ч.ч. олио

1 глава чесън

1 1/2 връзки магданоз

подправки по желание (черен пипер, кимион и др.), по желание можете да добавите и няколко люти чушки
Приготвяне:
Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди, докато приготвяте останалите продукти. Доматите нарежете на едри парчета и също леко посолете. Оставете на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която никак не е малко и ще трябва така или иначе да се изпари във фурната.  През това време измивам и почиствам чушките и морковите и ги нарязвам на парчета. Почиствам и нарязвам на парчета и лука. Слагаме зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавяме отцедените домати и патладжани и поръсваме със солта, захарта, оцета, виното и олиото.  Объркваме цялата смес и слагаме да печем във фурната, която е нагласена на максимални градуси. Слагам тавата на средна скара и я покривам с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата. Печете докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти докато печете. Печенето отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 мин. Сега е момента и да добавите черен пипер, кимион или др. подправка по ваш вкус ако искате.




 Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците с метален пасатор,за да издържи на горещата смес. Ако още в началото гъстотата не ви хареса, то сложете отново тавата във фурната и печете още малко. 


След като сте получили гладка смес, добавете измития и нарязан на ситно магданоз. Ако не харесвате парченцата магданоз из лютеницата, сложете го преди пасирането. При пасирането всички люспи и семки изчезват. Готовата пасирана смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката 
надолу .

Направете я-няма да съжалявате....

2 коментара:

  1. Живе, благодаря за тази мързелана!
    Чудна лютеничка!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна! Може и да си направя. Имам все още и доматчета, и патладжан от градината :)

    ОтговорИзтриване