неделя, 26 февруари 2017 г.

Сиропиран сладкиш с желиран компот или Φρυγανιά




Подобен съм правила преди години тук,но малко по-различен.


И поднесен с гръцко кафе разбира се....


Продукти:

10-12 сухара

Сироп:
200гр. захар
200гр. вода
2 пръчки канела
1 струйка бренди
ври 5 минути


20 гр. филирани или натрошени бадеми

 Крем:
1л прясно мляко
2 пакета по 40 гр. крем ванилия с варене
60 гр. масло

400гр  компот от череши
праскови от компот
1 желатин

Приготвяне:

Сваряваме крема според указанията на пакета,прибавяме маслото  и оставяме да се охлади.
В тава 40/20 нареждам сухарите  и с лъжица заливам със сиропа.


Поръсваме с бадемите.


Заливаме с готовия охладен крем и прибираме в хладилника най-добре за 1 нощ.
Изцеждаме прасковите на кухнинска хартия.



В чаша слагаме желатина и сипваме 3-4 с.л. студена вода -оставяме да стегне.След 15 минути загряваме леко на водна баня или в микровълнова  за кратко.Сока от компота го загряваме леко да е с температурата на желатина и  прибавяме желатина към него.
Подреждаме прасковите върху крема и когато компота се охлади с лъжица разливам навсякъде около плодовете.


Прибирам в хладилника за час-два.



Днес е Сирни заговезни-ден за прошка, в която искаме и даваме прошка!
„Прощавайте, и простени ще бъдете!"



Хубав ден на всички!

1 коментар: