петък, 1 февруари 2019 г.

МЕРДЖЕМЕК- турска чорба от червена леща


Винаги съм харесвала червената лещо,но в тази супа още повече ми хареса.


Продукти:

200 гр. червена леща
2 моркова
2 картофа
1 кромид лук
сол и пипер на вкус
1 с. л. червен пипер
1 с. л. сушена чубрица или джоджен
олио или зехтин
100 гр. краве масло
2 с. л. доматено пюре-аз ползвах домашна лютеница
1 ч. л. едро смлян лют червен пипер /чили/
1 лимон

Приготвяне:
В тенджера се задушават нарязаните зеленчуци с малко олио.Сипва се измитата леща  и вода да покрие зеленчуците.вари се около 25 минути.
В друг съд се разтопява 50 гр. масло ,добавя се лютеницата или доматеното пюре и се бърка.Сваля се от котлона и се добавя червения пипер,черния пипер и чубрицата.
Сварената леща със зеленчуците се пасира.Прибавя се и доматената паста и се разбива добре.Ако е нужно вода ,може да се сипе според желаната гъстота.
В тиганче преди сервиране се прави запръжка от 50 гр. разтопено масло,червен пипер и по желание лют пипер.
Аз изпекох  залци и стана още по-вкусна.Сервира се с лимон.


Да ви е сладко и на вас!


1 коментар: