събота, 23 февруари 2019 г.

Кюфтета в сос и грозде



Продукти:
за кюфтенцата:
400 гр. кайма
1 малко яйце
1 филия сух бял хляб
1 малка глава лук
щипка риган
щипка черен пипер
щипка магданоз
слънчогледово олио за пържене
за соса:
200 гр. гроздови зърна (черни и бели)
50 мл. бяло вино
100 мл. зеленчуков бульон
1 к.ч. зехтин
2 листенца салвия
1 ч. л. брашно

Приготвяне:

Сложете каймата в купа, добавете накиснатия и изцеден от водата натрошен хляб, яйцето, ситно нарязания лук, овкусете с щипка риган, магданоз и черен пипер. Хомогенизирайте добре всички продукти. Направете малки кюфтенца, подредете ги в чиния. Поръсете обилно кюфтенцата с брашно и разтръскайте чинията за да полепне брашното добре навсякъде.


Изпържете в загрято олио до приятен загар. Готовите кюфтета наредете на салфетка да се отцеди излишната мазнина. В удобен дълбок тиган загрейте 1 к.ч. зехтин. Прехвърлете кюфтенцата и полейте с бялото вино. Изчакайте малко да се изпари алкохола и налейте топлия бульон. Пуснете в соса две листенца салвия, посолете. Захлупете съда и гответе ястието 10 мин. Прибавете след това зърната грозде и продължете готвенето още 5-6 мин. Ако искате по-гъст сос разтворете 1 ч.л. брашно с малко вода и излейте в тигана. Бъкнете за 2-3 мин.
Вече имате вкусна манджа с грозде!
Поднесете с картофено пюре върху което сте сложили кюфтенцата и поляли обилно с гроздовия сос.


 Добавих и маслини върху пюрето.



Рецептата е от вкусния блог на Ванчето

Няма коментари:

Публикуване на коментар