събота, 8 февруари 2020 г.

Хляб с айрян




Много вкусен хляб,но трябва да имате време за него.



Продукти:

350 мл айрян
1 равна ч.л. сол
1-2 ч.л. захар
1 ч.л. зехтин
1 пакетче суха мая или половин кубче прясна
460 г брашно
20 г разтопено масло и охладено
Приготвяне:
В купичка сложих прясната мая със захарта,малко топла вода и захарта да шупне.

В голяма купа смесете айряна, солта, зехтина и прибавете шупналата мая.Прибавете наведнъж брашното и разбъркайте с дървена лъжица докато всичко се събере на лепкава топка.
Слагате тестото в купа и покривате с кърпа за 2 часа.
След като втаса го изсипете върху обилно набрашнен плот. Посипете ръцете си с брашно и оформете топка без да месите.Поставете топката в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново за 30 минути да втаса. Загрейте фурната на 180градуса. Намажете хляба с маслото и по желание направете няколко резки с остър нож.




 Изпечете за около 45-50 минути.


Изваждаме на решетка ,защото от хартията хляба става мокър.


Хляба трябва да изстине напълно и чак тогава се реже.



Източник-от рецептите на Йоли

Няма коментари:

Публикуване на коментар