четвъртък, 25 юни 2020 г.

Двуетажна торта с карамелен крем


Първата ми двуетажна торта ,коята направих за моя 55-ти рожден ден  и чиито блатове пропътуваха от столичното метро  през влака от София-Пловдив и оцеляха.Получи се много вкусна и  аз си я харесвам.



Продукти за морковен блат
400гр. орехи
350 гр. моркови -на ситното ренде
4 яйца
200гр. кафява захар
100гр. бяла захар
280 мл. олио
250 гр. брашно
6гр. канела
щипка сол
1 бакпулвер
1 ч.л. сода

Приготвяне:
В купа се разбиват яйцата и кафявата и бяла  захар-разбива се с миксер.Прибавя се олиото,по малко от брашното смесено и пресято  с канелата,бакпулвера и содата.Прибавят се нарязаните орехи и рендосаните моркови.



Сместа се изсипва във форма покрита с хартия 26 см.


Блата се пече на 170 градуса  30-35 минути -до суха клечка.Когато е готов блата фурната се изключва,отваря е вратата  и блата престоява 10 минути така и се изважда.




Продукти за малкия блат:

За форма с диаметр 20 см
4 яйца 
4 с. л захар
4 с. л брашно
или още по-добре 3 суп л брашно и 1 суп лъжица царевично нишесте ( за тъмен блат 3 с. л. брашно и 1 с. л. какао)

Приготвяне:
Разбиват се белтъците до разпенване и се прибавя захарта на порции .Разбива се хубаво с миксер докато захарта изчезне.Прибавяме 1 по един белтъците.Какаото и брашното се смесват и пресяват.С шпатула се обърква внимателно.



Тестото се изсипва във формата,леко се завърта наляво надясно да излезе въздуха.


Пече се на 150 градуса за 40 минути до суха клечка.


Изважда се и се оставя с.да се охлади леко,сваля се хартията от дъното и блата се охлажда напълно.


И двата блата е добре да се направят от предишния ден ,за да се режат по-добре.И трите разрязах на по 3 платки.

Карамелен крем:
200гр. захар
60мл. вода
120 мл. течна сметана
30гр. масло-на стайна температура
ванилия

В тенджерка се слага захарта и водата и на средна степен  на котлона се вари до приятен карамел.Сваля се от котлона и се прибавя сметаната-бърка се внимателно и се връща на котлона.Прибавя се маслото,щипка сол,ванилия и се сваля от котлона.



Карамела се пресипва в чиста купа за по-бързо охлаждане.

Бял крем:
1кг. сладкарска извара-от лидъл
500гр. течна сметана
2 бели шоколада
2 пакета крема сирене
пудра захар на вкус


Шоколада се  разтопява в микровълнова с 1 чашка сметана и 2 лъжици олио-охлажда се леко.Изварата и сирене крема  се пасират с пасатора.Сметаната се разбива с миксера  и се събира с изварата.Прибавя се охладения шоколад на части-разбива се леко.Към карамеления крем се слага малко от белия крем ,разбърква се и двата крема се събират.

Събиране на тортата:
Оставям малко от крема за измазване  и за декорация и с останалия сглобявам тортата.Оставих и малко от карамела и сложих вода да стане лек сироп и съвсем по малко сиропирах блатовете.



За първи блат използвах морковния блат.Слагам ринг 26 см. блат,крем, блат, крем,блат ,крем.
Прибирам в хладилника и започвам втория блат.



И него по същия начин 3 платки и крем между всяка.И нея прибирам в хладилника .

След това  се доизмазват.В останалия  крем сложих  малко розова боя и направих розички.

Декорация:
розова сладкарска боя
300гр. бял шоколад-на мен ми остана от декорацията,така че 200гр е достатъчно.Разтопява се в микровълновата и се оставя да се охлади.след това малка част от шоколада боядисах в розово.Може да се сложи в пош и да се изсипва по малко ,а аз го направих с лъжички.Върху хартия за печене се правят кръгчета и с четка се издърпват и се оставят .А с розовите може върху белите да се намажат ,а може и розови да се направят .Аз направих и от двата вида-бели с розово и само розови.

Върху първия блат сложих 4 шишчета за подпора и върху тях едно кръгче от твърда хартия-картон ,но да не се вижда когато се слага и втория блат.
Декорацията от шоколад се слагат с леко натискане в крема,за да се задържат прави или леко полегнали.



И двата блата станаха много вкусни.

Поздрави и да ви е сладко!



2 коментара: