събота, 10 декември 2022 г.

Сиропиран сладкиш със смокини



Един изключително вкусен  десерт.Направих го есента в разгара на смокините,но чак сега му дойде времето да го публикувам.





За блата 

270 гр. брашно -пресято
 1 бакпулвер
 1 щипка сол
 ¼ ч.л джинджифил на прах 
150 гр. масло на стайна температура 
150 гр. крема сирене, на стайна температура 
250 гр. кафява захар
4 яйца-големи 
kора от 1 портокал
140 гр. смокини -пресни нарязани


За сиропа
 100 мл лимонов сок
 50 гр. гранулирана захар- ври 3 минути.

Приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта до побеляване.Прибавят се и останалите продукти.Сместа се изсипва във форма от 24см.Аз на дъното сложих алуминиево фолио.Пече се на 180 градуса до суха клечка.




След като се изпече блата се оставя да се охлади.С ножче леко слалих горната кора на блата. Залива с топлия,но не врял  сироп.
Отгоре се залива с 1 голям кофичка заквасена сметана с пудра захар на вкус и си прибира за 1 нощ в хладилника.


Сваля се ринга и се сервира.





Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар